Населението на Китай намалява за втора поредна година през 2023

...
Населението на Китай намалява за втора поредна година през 2023
Коментари Харесай

Минус 2,08 милиона: Населението на Китай намалява за втора поредна година

Населението на Китай понижава за втора поредна година през 2023 година, a рекордно ниската раждаемост и вълната от смъртни случаи поради COVID-19 след края на строгите ограничавания форсират спада, който ще има дълбоки дълготрайни последствия за капацитета за напредък на стопанската система.    Националното статистическо бюро на страната оповестява, че общият брой на хората в Китай е намалял с 2,08 млн. души, или с 0,15%, до 1,409 милиарда души през 2023 г.    Това е много над спада на популацията от 850 000 души през 2022 година, който е първият от 1961 година насам по време на Големия апетит от ерата на Мао Дзедун.   

В началото на предходната година Китай претърпя трагичен скок на случаите на COVID-19, откакто три години строги ограничения за скрининг и карантина значително задържаха разпространяването на вируса, до момента в който управляващите ненадейно не ги анулираха през декември 2022 г. 
Общият брой на смъртните случаи там през предходната година нараства с 6,6% до 11,1 милиона - най-високото равнище от 1974 година насам по време на Културната гражданска война.    Новите раждания са намалели с 5,7% до 9,02 милиона, а коефициентът на раждаемост е рекордно невисок - 6,39 раждания на 1000 души, което е спад от 6,77 раждания през 2022 г.    Ражданията в страната понижават от десетилетия вследствие на политиката за едно дете, прилагана от 1980 до 2015 година, и бързата ѝ урбанизация през този интервал. Както и при по-ранните стопански взривове в Япония и Южна Корея, огромни групи от популацията се реалокират от китайските селски стопанства в градовете, където издръжката на едно дете е доста по-скъпа.    През 2022 година раждаемостта в Япония е била 6,3 на 1000 души, а в Южна Корея - 4,9.   

" Както сме следили още веднъж и още веднъж от други страни с ниска раждаемост, тендецията на спад постоянно е доста сложна за превръщане ", споделя демографът от Мичиганския университет Джоу Юн пред Reuters. 
През 2023 година апетитът за правене на бебета в Китай в допълнение понижава поради безработицата измежду младежите, която доближи рекордно високи равнища, сериозното понижение на заплатите на доста “бели якички ” и рецесията в бранша на недвижимите парцели, в който е вложено повече от две трети от благосъстоянието на китайските семейства.    Новите данни ускоряват опасенията, че вероятностите за напредък на стопанска система № 2 в света понижават заради по-малкия брой служащи и консуматори, до момента в който възходящите разноски за грижи за възрастните хора и пенсионни компенсации натоварват все по-задлъжнелите локални администрации.    Според оценките на Организация на обединените нации предходната година Индия изпреварва Китай като най-населената страна в света, което подхранва дебатите за преимуществата на преместването на някои основани в Китай вериги за доставки натам, изключително с повишаването на геополитическото напрежение сред Пекин и Вашингтон.    В дълготраен проект специалистите на Организация на обединените нации считат, че до 2050 година популацията на Китай ще намалее със 109 милиона души, което е повече от три пъти повече от предходната им прогноза от 2019 г.    Населението на Китай на възраст 60 и повече години ще доближи 296,97 млн. души през 2023 година, което е към 21,1% от общото население, спрямо 280,04 млн. души през 2022 г.   

Пенсионни проблеми  
През 2023 година индикаторът на Китай от 7,87 смъртни случая на 1000 души е по-висок от този през 2022 година - 7,37 на 1000.    Очаква се до 2035 година популацията на страната в пенсионна възраст, на 60 и повече години, да се усили от сегашните към 280 млн. души до над 400 млн. - повече от цялото население на Съединените щати. Държавната Китайска академия на науките пресмята, че до 2035 година пенсионната система няма да има пари.    В същото време високите разноски за грижи и за обучение възпират доста китайски двойки да имат деца, а несигурността на пазара на труда обезкуражава дамите да прекъсват кариерата си.    Дискриминацията по пол и обичайните упования дамите да се грижат за семейството изострят казуса.    Миналата година президентът Си Дзинпин декларира, че дамите би трябвало да описват " положителни истории за фамилните обичаи ", като прибавя, че е належащо " интензивно да се култивира нова просвета на брака и раждането на деца ", която той свърза с националното развиване.    Местните управляващи също оповестиха разнообразни ограничения за поощряване на раждането на деца, в това число данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство и жилищни дотации. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР