НАСА съобщи най-хубавата новина – вече съществува технология, с която

...
НАСА съобщи най-хубавата новина – вече съществува технология, с която
Коментари Харесай

Спасени сме! НАСА знае как да отклонява астероиди

НАСА заяви най-хубавата вест – към този момент съществува технология, с която галактическата организация ще може да отклонява метеорити, летящи прави към Земята. Най-после можем да си отдъхнем – човечеството няма да бъде унищожено от метеорит.

Космическата организация започва своя нов план, който ще открие метод за отклонение на метеорити, насочили се към Земята. В основата му ще е техниката на кинетичния удар, която ще би трябвало да промени орбитата на метеорита и да го пренасочи в папка, безвредна за човечеството.

Старт на плана ще даде опит с дребен метеорит, който действително не заплашва планетата ни. Избраникът е двойният метеорит Дидимос, който ще се приближи към Земята през 2022-ра и 2024-та година. Той няма да ни удари, само че ще е задоволително близо, с цел да бъде прихванат.

Системата, върху която учените ще приложат знанията си, съставлява метеорита Дидимос А, който има диаметър от към 780 метра и Дидимос В - с диаметър от към 160 метра. Първата цел на плана ще е по-малкият метеорит да бъде отклонен от пътя си.

За да реализират мечтаното, учените ще изпратят към метеорита галактически уред. Той ще има на борда прицелваща се система. Тя ще го насочи към Дидимос В и в последна сметка ще го удари със скорост от над 5 километра в секунда. Очаква се ударът да повлияе на скоростта на метеорита относително малко. От НАСА обаче са уверени, че това ще промени траекторията му и ще го отклони надалеч от Земята. Ако това стане, опитът ще бъде счетен за сполучлив.

Пробният опит несъмнено е от витална значимост за сигурността на планетата Земя. Той е първият, който ще се извърши върху действителен метеорит и ще ни даде отговор на въпроса дали сме способни да правим нещо толкоз велико, като да изменим траекторията на метеорит. Ако НАСА успее, това значи, че повече никакви летящи обекти не могат да застрашат сигурността и живота ни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР