NASA официално обяви, че легендарният космически телескоп Кеплер“ отива в

...
NASA официално обяви, че легендарният космически телескоп Кеплер“ отива в
Коментари Харесай

Ловецът на планети Кеплер затваря окото си завинаги

NASA публично разгласи, че именитият галактически телескоп „ Кеплер “ отива в пенсия и повече няма да работи. Причината е предстояща – горивото, което му е нужно, с цел да продължи да прави научни открития е свършило. За това от американската организация са решили да оставят апарата в сегашната му постоянна орбита надалеч от Земята.
Машината заслужи прозвището си „ловецът на екзопланети“, откакто за 9 години работа „ Кеплер “ е виновен за 70 % от откритите до този миг 3800 планети отвън Слънчевата система.

Той бе изстрелян на 6 март 2009 година и до през днешния ден си остава основан на извънредно новаторски дизайн. Той е един от най-хубавите научни принадлежности, с които човечеството е разполагало.

В „ Кеплер “ бяха вложени 600 млн. $ за да търси планети сходни на Земята из Млечния път. Първоначалната му задача включваше наблюдения на 150 000 звезди, което докара до потвърждаването на над 2300 екзопланети. След щета през 2013 година спътникът се наложи да бъде нормализиран, с цел да продължи работа. Учените съумяха отдалечено да го „ поправят “ и по този начин започва втора част на задачата на име K2. Ловецът на екзопланети стартира да следи и галактически явления по време на 80-дневните си акции, преди да изпрати данните към Земята.

„Кеплер“ имаше в действителност впечатляваща кариера, изпълнена с редица значими открития и сигурно е тъжно да го забележим да си отива. Но не се опасявайте. Наследникът на „Кеплер“ ще бъде TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Новият телескоп беше изстрелян сполучливо на 19 април.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР