Народното събрание трябва спешно да се заеме с назначаването на

...
Народното събрание трябва спешно да се заеме с назначаването на
Коментари Харесай

Предстоят спешни назначения в държавата. Ето какви

Народното събрание би трябвало незабавно да се заеме с назначението на членове и ръководители на държавни органи, чиито мандати са от дълго време изтекли. Това стана ясно от информация, изчетена от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев по време на днешното съвещание.

По закон държавните регулатори са самостоятелни. Идеята е Народното събрание да избира допустимо най-качествените фрагменти за ръководители, а те на собствен ред да управляват и надзирават независимо и тъкмо, без да се въздействат от ръководещите и без да извършват техните прищевки. Това е и повода да има мандати – с цел да не може властта да сменя заемащите основни постове когато реши.

Регулатори

Според справката на Минчев би трябвало да бъде определен нов ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР), защото мандатът на Иван Иванов е изминал. За това се приказва още от края на предходната година около решението за увеличение цените на тока, само че процедурата не беше стартирана. Сега след решението за повишаване на цената на газа с 30% министър председателят Кирил Петков разгласи, че членовете на енергийния регулатор с изминал мандат би трябвало да бъдат заменени.

За промяна е и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите. Мандатът на Димитър Маргаритов официално завърши още края на юни 2020-а.

Комисията за отбрана на персоналните данни също е с доста остаряло управление. Председателят на комисията Венцислав Караджов и четиримата членове на комисията бяха определени от Народното събрание през април 2014 година за 5-годишен период



 
Сричащият народен представител от ГЕРБ към този момент е секретар на Народното събрание
Народното събрание одобри предлагането на ГЕРБ депутатът Стефан Апостолов да стане секретар на 47-то Народно заседание. Той заменя на пос...
Прочети повече
И до момента в който при КЗЛД законът позволява членовете ѝ да останат на поста до избора на нови, при Инспектората към Висшия правосъден съвет това не е по този начин. Още напролет на предходната година изтекоха и мандатите и на инспекторите, и на основния контрольор Теодора Точкова, която беше забъркана в абсурда, станал прочут като " ЦУМ-гейт ".

Комисията по досиетата трябваше да бъде актуализирана още през 2017 година Членовете ѝ се избират от Народното събрание и имат право на не повече от два петгодишни мандата по закон. На процедура - през май 2022 година Евтим Костадинов ще извърши 15 години отпред на КомДос, тъй като и до момента няма кой да го смени.

Управителният съвет на Българската национална банка също чака обновяване, което трябваше да се случи още преди половин година. Гуверньорът Димитър Радев беше определен през юли 2015 година с шестгодишен мандат, който изтече през предишното лято.

Ръководителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов също е с изминал мандат от септември 2021 година

Парламентът би трябвало да избере още двама конституционни съдии, основен контрольор и инспектори в Инспектората към Висшия правосъден съвет, ръководител и четирима членове на Комисията за отбрана на персоналните данни, член на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и член на Националното бюро за надзор за СРС. Кога ще се случи това - следва да забележим.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР