Народните представители спориха и спориха по приемането на първо четене

...
Народните представители спориха и спориха по приемането на първо четене
Коментари Харесай

Приеха предложението на ГЕРБ за компенсация от 1 лев за литър гориво

Народните представители спориха и спориха по приемането на първо четене на Законопроекта за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива, импортиран от Делян Добрев и група народни представители. С плана на закон се вкарва резистентен механизъм за съответна отплата на високите цени на моторните горива. От няколко парламентарни групи показаха терзанието, че законопроекта на ГЕРБ опонира на европейските наставления. В последна сметка законопроектът беше признат на първо четене с 166 гласа " за ", 6 " срещу " и 42 " въздържали се ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

По време на дебатите от парламентарните групи на " Демократична България " и " Български напредък " показаха, че ще поддържат законопроекта. От " Възраждане " разясниха, че е притеснително, че евроатлантическото болшинство нарушава европейското законодателство. От ПГ на " Продължаваме промяната " и ПГ на Българска социалистическа партия показаха мнение, че законопроектът е противоконституционен. От ГЕРБ изрично обявиха, че механизмът, които са предложили, цели да понижи цените на горива за българските жители и имаше предложение механизмът да бъде прегледан още веднъж сред първо и второ четене, с цел да се подсигурява, че той не опонира на европейското законодателство.

Венко Сабрутев от Политическа партия, че в случай че от ГЕРБ са желали понижаване на цените на горивата е нямало да бавят препоръчаният от Продължаваме промяната план на закон. " По време на ръководството на Политическа партия Лукойл стартира да внася налози. ", акцентира той и добави, че незабавно по-късно те са внесли законопроект, само че Делян Добрев като ръководител на енергийна комисия не е внесъл законопроекта в пленарна зала.

Делян Добрев от ГЕРБ му отговори и сподели, че по устав той може да внесе законопроект единствено в енергийна комисия по устав. " В пленарна зала се дефинират точките на председателски съвет, явно Кирил Петков и Асен Василев не са упорствали техният план на решение а влезе в дневния ред щом той не намира място в дневния ред дълго време. Вероятно Асен Василев и Кирил Петков са тези, които лапат от милиардите от горивата. ", сподели той.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи се намеси и означи, че Движение за права и свободи няма по какъв начин да не поддържа закон за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива. " В закона има угриженост за подкрепяне на хората с цените на горивата, също по този начин подкрепяне на бизнеса. Той добави, че Движение за права и свободи ще поддържа законопроекта на първо четене, а сред първо и второ четене ще дадат и техни оферти.

Стоян Таслаков от " Възраждане " разяснява, че посоката на законопроекта е вярна, само че те считат, че 1 лев не е задоволителна отплата. " За момента поддържаме посоката на законопроекта, само че е необходим по-задълбочен разбор. За момента ще се въздържим, само че поддържаме посоката ", изясни той./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР