Учени откриха планета, която е по-голяма от Юпитер, но изненадващо

...
Учени откриха планета, която е по-голяма от Юпитер, но изненадващо
Коментари Харесай

Като захарен памук: Учени откриха пухкава планета

Учени откриха планета, която е по-голяма от Юпитер, само че изненадващо е пухкава и лека като захарен памук, съобщи Асошиейтед прес.
Екзопланетата е с извънредно ниска компактност за размерите си, заяви интернационален екип. Газовите колоси в нашата Слънчева система са Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Те имат доста по-голяма компактност.„ Планетата е доста пухкава, защото е формирана най-вече от леки газове, а не от твърди тела “, сподели Халид Баркауи от Масачузетския софтуерен институт.
Учените считат, че отклоняване като това на планетата WASP-193b е идеално за проучване на неконвенционалното образуване и еволюция на галактическите тела. Планетата е открита предходната година.
За да се дефинира нейната консистенция въз основа на наблюдения от наземни телескопи, е било належащо в допълнение време и работа. Смята се, че тя се състои най-вече от водород и хелий.
Планетата се намира на към 1200 светлинни години от нас, написа Българска телеграфна агенция. Една светлинна година е на 9,46 трилиона километра. Според откривателите това е втората най-лека екзопланета, открита до момента, въз основа на нейните размери и маса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР