Народните представители отказаха да гласуват предложение на БСП за замразяване

...
Народните представители отказаха да гласуват предложение на БСП за замразяване
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да замразят заплатите си

Народните представители отхвърлиха да гласоподават предложение на Българска социалистическа партия за заледяване на възнагражденията им и за пренасочване на спестените средства към политики за хората с увреждания.

Предложението пристигна изненадващо при гласуването на бюджета за 2022 година в пленарна зала от депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев, без да е било обсъждано преди този момент в бюджетна комисия.

" Предлагаме да замразим възнагражденията на народните представители и да пренасочим средствата, които ще се спестят, за политики към хората с увреждания, за поддръжка на най-уязвимата част на българското общество ", съобщи Гечев от парламентарната естрада.

Гечев посочи, че става въпрос за тази част от възнагражденията на народните представители, която е обвързвана с спомагателните им разноски. Установената спестовност всяко тримесечие да се употребяват за финансиране на политики и ограничения за поддръжка на хора с увреждания, упорства той. Според депутатът от БСП  предложението му е подписано от четирите партии в коалицията.

Това предложение обаче въобще не беше гласувано в пленарна зала. Преди това председателстващият съвещание даде 30 минутна отмора за липса на кворум.

" Всяко предложение за промени в разноските, друго от това, което е одобрила бюджетната комисия, трябва да е обосновано. Държавният бюджет е за над 60 милиарда лева - достатъчно, с цел да се намерят спомагателни разноски за хората с увреждания оттова ", по този начин депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов изясни за какво не би трябвало спомагателните пари да се взимат от бюджета на Народното събрание. " Да не вършим панаири и да не водим непотребна полемика. Създавате проблеми там, където ги няма ", сподели Чобанов.

Почти единомислещо депутатите гласоподаваха бюджета на Народно събрание без смяната желана от Българска социалистическа партия - 158 гласа " за " против 14 " срещу ".

КАК съдебна експертиза ОПРЕДЕЛЯТ  ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ

Заплатите на народните представители се трансформират всяко тримесечие на база данните от НСИ за междинната работна заплата у нас и се равняват на три междинни заплати за страната, само че единствено в публичния бранш, където възнагражденията са по-високи от тези в частния. 

От 1 март депутатските заплати ще набъбнат доста, откакто Национален статистически институт разгласява данните за междинната заплата през декември 2021 година За обществения бранш е 1872 лв., което значи, че главната работна заплата на народните представители става 5616 лв. - с  678 лв. повече от настоящето им заплащане.

Народните представители вземат още пари и за присъединяване в съвещанията на парламентарни комисии - 15% върху главната депутатска заплата. Повечето от народните представители вземат участие в две комисии, при което надбавката става 30% или още 1684,80 лв. добавка.

За ръководителите на парламентарни групи и зам.-председатели на Народното събрание добавките са още по-големи 35 и 45%, което прибавя сред 2500 и 3000 лева към главната заплата. Отделно всеки народен представител получава и по 1 % в допълнение за всяка година трудов стаж. 

Допълнително парламентът поема допълнителните разноски на народните представители за сътрудници, експертизи, офиси и др. в размер на две трети от главното месечно заплащане. Това са така наречен " безотчетни средства ". С повишаването на депутатската заплата тези пари също се усилват от 1 март и ще доближат 3744 лв. на месец. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР