Българските щанги рядко успяват да останат в страни от скандал.

...
Българските щанги рядко успяват да останат в страни от скандал.
Коментари Харесай

Гърми скандал в родния спорт: България без щангисти на Игрите в Париж заради неплатени такси!?

Българските щанги рядко съумяват да останат в страни от скандал. Броени дни преди Олимпийските игри това още веднъж е по този начин.
Скандалният нов-стар президент на федерацията Антон Коджабашев се оплака, че може да не бъдем позволени до Олимпийските игри в Париж поради неплатени такси от Европейското състезание, което домакинствахме през февруари. По информация на NOVSPORT.COM става дума за пари за допингконтрола. В размер на към 36 000 $. Така можем да претърпим следващ срам и да изпуснем евентуално най-сигурния си олимпийски орден и даже купа – на Карлос Насар. И би трябвало да се поеме отговорност! Както от предходния президент на федерацията Ариф Маджид, по този начин и от сегашния Антон Коджабашев. Защото не може да се чака единствено на страната. Търсят се отговори и NOVSPORT.COM няма да се умори да ги преследва. Защото трудът на едно момче от Червен бряг – Карлос Насар, може да отиде напразно поради неспиращите неразбории в спорта, в който е избрал да се развива. И за триумфите му нямат заслуга нито предходното, нито настоящето управление на федерацията! Но за възможен неуспех и изключването ни от Олимпийските игри ще са отговорни точно те!
Освен всичко, това е второ предизвестие от страна на тежкоатлетическите среди за опасност, че може да ни гръмнат за Париж. Първото пристигна от предходния президент Ариф Маджид. Минути, откакто сдаде поста той разгласи, че ни проверяват за поява на извадения до живот от спорта Алан Цагаев в зоните за състезатели и треньори по време на Европейското в София.
Най-сериозният проблем обаче е, че страната даже да желае да помогне, няма нормативно право да го направи. Защото щангите са със спряно финансиране от Министерството на младежта и спорта поради голям брой отговорности както към Национална организация по приходите (НАП), по този начин и към ММС. И голям брой неуредици в документите.
Добрата вест в цялата неуместна обстановка е, че служебният състезателен министър Георги Глушков е намерил метод да обезпечи най-малко заплатите и финансирането за подготовка на спечелилите олимпийски квоти – международния рекордьор Карлос Насар, Божидар Андереев и Иван Димов. И да заплати наградите на медалистите от Европейското в София.
Основна причина за хаоса в един от най-успешните ни спортове още веднъж са вътрешни боричкания за власт, прераснали даже в корупционен скандал и замяна на белязани пари. Както е известно някогашният към този момент президент Ариф Маджид упрекна треньора на националния тим Иван Иванов и неговия наследник Иван Иванов-младши, чиновник в спортното министерство, че са му поискали рушвет в размер на 62 000 лева, с цел да уредят финансирането на Европейското състезание в „ Арена София “. В абсурда изплува обществено и името на тогавашния заместник-министър на спорта Даниела Дашева.
От своя страна Иванови и по-голямата част от Управителния съвет дадоха Маджид на прокурор и изнесоха данни, че е харчил пари на федерацията за лични потребности.
А за какво щангите си върнаха загробилия ги след тежък допинг-скандал през 2008 година Антон Коджабашев е въпрос, на който май и хората от този спорт не могат да си отговорят…
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР