Наричат Стоунхендж осмото чудо на света. Руините на това уникално

...
Наричат Стоунхендж осмото чудо на света. Руините на това уникално
Коментари Харесай

Стоунхендж - 8то чудо на света

Наричат Стоунхендж осмото знамение на света. Руините на това неповторимо оборудване се намират на 130 км от Лондон.

Изследван е от десетки учени, само че взаимните им старания не са довели до отговор по какъв начин, по кое време и от кой е бил издигнат каменният великан в равнината Солсбъри.

Без отговор останал и въпросът " за какво ". Върху античните камъни няма никакви надписи, безусловно нищо, което би могло да опише за техния генезис или най-малко да даде някаква тенденция за следващи изследвания.

Стоунхендж е толкоз остарял, че още в античната ера неговата същинска история към този момент е била забравена. Но преди 5000 години, строителите му са били по-запознати с геометрията, в сравнение с се считаше по-рано.

До този извод достигнал археологът от Оксфорд Антъни Джонсън след 5-годишни проучвания. Досега се смяташе, че комплексът от каменни блокове е служил за обсерватория.

 Стоунхендж Камъни

Съоръжението е строено на три стадия, само че доста откриватели смятаха, че разположението на каменните блокове се подчинява на елементарен проект, а строителите са имали много примитивни знания по геометрия.

Джонсън допуска, че това мнение не е правилно и античните архитекти са били добре осведомени със законите на геометрията.

За доказателство на теорията си той употребявал компютърно моделиране. Най-трудно при конструирането на Стоунхендж било основаването на външния пояс с диаметър 78 метра. Той бил изработен от ями, които дават отговор на върховете на многоъгълник с 56 страни.

Археологът допуска, че античните архитекти първо обрисували кръг, употребявайки шнур. След това сложили по кръга четирите върха на квадрат. После сложили върховете на втори квадрат, като по този метод вписали в кръга октагон.

 Стоунхендж Англия

Върховете му са употребявани за опора за очертаването на дъги, пресичащи контурите на кръга, с чиято помощ са набелязани страните на бъдещия многоъгълник.

С работата си Джонсън показва, че многоъгълникът с 56 страни е най-сложната фигура, която може да се начертае въз основа на законите за изграждане на фигура от окръжност и квадрат посредством кълбо шнур.

Ученият допуска, че точно това ограничаване е определило броя на страните на външния многоъгълник. Според него 56-ъгълник надали би могъл да се популяризира като набожен знак точно по геометрични аргументи.

Джонсън твърди, че проучването му разрешава да се отхвърли обичайна визия за Стоунхендж като място за осъществяване на астрономически наблюдения.

Той счита, че по-вероятно комплексът е бил предопределен за проучване на геометрията, защото съгласно него знанията, нужни за конструирането му, са добити по умел път.

Това демонстрира, че строителите на Стоунхендж са имали знания за геометрията на Питагор 2000 години преди раждането му, твърди Джонсън.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР