Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за

...
Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за
Коментари Харесай

Започва Светлата седмица

Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Известна е още като Седмица на обновлението, тъй като донася прояснение за вярващите и вяра за безконечен живот.

От през днешния ден до събота всеки от дните се назовава ярък, а неделята е отдадена на Тома - апостолът, който не повярвал в това, че Иисус е възкръснал, до момента в който не го видял с очите си. Светлата седмица приключва с Томина неделя. На този ден се уважава паметта на Свети Тома, един от учениците на Иисус. 

 

Днес, поради съвпадението с Гергьовден, литургиите бяха отдадени и на св. Георги Победоносец. Георги остава най-разпространеното мъжко име в България - над 140 хиляди са кръстени на първия християнски страдалец. Дамите с името Гергана са близо 30 Хиляди.

 

В София белоградчишкия свещеник Поликарп отслужи празнична литургия в столичния храм „ Св. Георги ”.

 

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - Света Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

 

За православните християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че индивидите още веднъж ще могат да се върнат в парадайса, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредност недели, когато тази светла новина би трябвало да доближи до всички.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР