Нарендра Моди иска да застане начело на Индия. Неговите поддръжници

...
Нарендра Моди иска да застане начело на Индия. Неговите поддръжници
Коментари Харесай

Моди ли е новият Ганди?


Нарендра Моди желае да застане отпред на Индия. Неговите поддръжници са сигурни, че той може да се оправи с корупцията в страната. На съвестта му обаче тежат убийствата на над 2 000 мюсюлмани.

На финала на постите Нарендра Моди, министър председателят на индийския щат Гуджарат, посреща гостите си - предприемачи, духовници и политици от цялата страна. Половин Индия чака на опашка. Но няма нито един чужденец. " Не се здрависвам с убийци ", съобщи някогашният немски дипломат в Делхи Томас Матусек.

Моди - палач? Левите и интелектуалците в Индия са точно на това мнение. Други пък го боготворят, въпреки да знаят, че през 2002 година не е подхванал нищо, с цел да предотврати погромите против мюсюлманите в щата. Но Индия не помни бързо и през днешния ден за мнозина точно Нарендра Моди е въплъщение на вярата - за повече работни места, напредък и рационализация.

Моди е неоспорим водач на опозицията и е доста евентуално политическото бъдеще на Индия да зависи от него. Безработицата е огромна, индийското икономическо знамение залязва, а корупцията процъфтява. Министри лежат по пандизите, милиардери са изправени пред съда. Над всички стои политическата династия Ганди, която от дълго време е изгубила връзката си с народа. Шефката на ръководещата партия - Индийския народен конгрес - Соня Ганди е болна и съвсем не се появява пред обществеността. Синът й Раул претърпя пагубна загуба на последните избори в най-големия индийски щат, което естествено се отрази и на имиджа му на престолонаследник. Моди от своя страна ръководи своя район със желязна ръка и има обилни стопански триумфи. Много от индийците считат, че той е мощният човек, от който Индия има потребност, с цел да въдвори ред в хаоса. Според последните изследвания Моди е най-надеждният претендент за премиерския пост на изборите през 2014 година.

Погромите са (почти) забравени

Жените му целуват краката

По време на постите Моди седи неподвижно по през целия ден на сцената в бяло кресло, до момента в който хората коленичат пред него и се молят. Губернаторът е облечен в обичайната индийска тога, с бели панталони, кафяви сандали. Но носи западни маркови очила. Дали това е сигнал за модерност? След края на постите дамите се втурват да му целуват краката. Моди се изявява като гуру - светците, към които хората се отнасят съвсем като към богове.

Моди произлиза от ниска индийска прослойка, чиито представители по традиция се занимават с обработката на растителни масла. Днешният губернатор се включва още на 8-годишна възраст в най-голямото доброволческо придвижване, което възпитава своите членове идеологически и военно. Организацията става второ семейство за Моди, който къса всички връзки с роднините си. Държи пламенни речи по улиците - против династията Ганди, против Пакистан и против ислямската опасност. Скромният му генезис му разрешава да се сближи с ниските касти в Индия и да ги настрои против мюсюлманите.

По-късно Моди се причислява към националистическата партия " Бхаратия Джаната ". " Той постоянно се е стремял да унищожи демократичните правила ", твърди неговият някогашен съпартиец Суриш Мета. Повечето от политическите съперници на Моди или изчезват безследно, или живеят в непрекъснат боязън за живота си. Другият зложелател на Моди са мюсюлманите. През 2002 година неговите милиции избиват над 2 000 " друговерци ". След клането в Гуджарат Европейският съюз и Съединени американски щати лишават Моди от правото да стъпва на тяхна територия и заобикалят дипломатическите контакти с него.

Гуджарат обезпечава удобни условия на огромните фабрики
Въпреки всичко Нарендра Моди оцелява политически. След 2002 година печели изборите в Гуджарат с две трети болшинство, като даже не се извинява за клането. Всички опити да бъде изправен пред съда се провалят, въпреки няколко процеса още да са в ход.

Моди се показва за настойник на стопанската система и се употребява с поддръжката както на супербогаташите от фамилиите Тата и Амбани, по този начин и на западни концерни като Форд, Пежо и други, които строят фабрики в Гуджарат. Много от мюсюлманите не се усещат сигурни в Гуджарат, само че все пак се пробват да се интегрират в индуисткото общество. 40-годишният търговец Игбал Квази даже взе участие в постите на гуруто. " Да, ние работим хубавичко, по тази причина сме по-добре от преди. Бог е с нас ", зявява Квази, сякаш вдъхновен от феномена Моди.

АГ, ДЦ, ДПА, КТ, К. Цанев; Редактор: Б. Михайлова
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР