Наред с последиците от войната в Украйна, агресивното затягане на

...
Наред с последиците от войната в Украйна, агресивното затягане на
Коментари Харесай

Кофас: прогнозите за икономиката на Европа се влошават най-бързо

Наред с последствията от войната в Украйна, агресивното стягане на паричната политика в международен мащаб и непрекъснатата инфлация обрисуват мрачни вероятности за развиването на стопанските системи.

В кратковременен проект е открит режим на стагфлация, при който съвсем липсва напредък, а цените нарастват бързо. Междувременно вероятностите за световна криза стават все по-реални.

Това демонстрира разбор на специалистите по кредитно обезпечаване от " Кофас ", които разгласиха стопански барометър за третото тримесечие на 2022 година и прогнозата си за края на годината.

Анализът показва намаления на 49 секторни оценки, които са чувствителни към икономическия цикъл. Сред тях са строителството, металургията, дървесината и химическата индустрия в разнообразни географски райони.

Предвид упоменатите световни трендове, " Кофас " преразгледа прогнозите си за международния напредък за идната година. Според специалистите той ще бъде под 2%, както беше през 2001 година, 2008 година, 2009 година, и 2020 година

Макар че прогнозите бяха начертани в посока спад за всички райони по света, Европа е тази, чиито вероятности се утежниха най-вече.

Енергийната рецесия се задълбочава и Старият континент се приготвя за нови ограничения. Независимо дали става дума за " непринудено " ограничение на потреблението (преустановяване на действия, който са нерентабилни заради разноските енергия) или за налагане на правила от страна на държавните управления, това сигурно ще докара до понижаване на производството и спад на Брутният вътрешен продукт, съгласно специалистите.

" В България обстановката е още по-нестабилна поради политическите и обществени опасности, които следим към този момент месеци наред. Ние в " Кофас " не оценяваме метода на осъществяване на избрани политики, само че следим и проучваме резултатите от тях. На база на това мога да кажа, че енергийната неустановеност в страната несъмнено ще повлияе отрицателно върху бизнеса в идващите месеци, а резултатите ще се усетят даже и през 2023 година ", споделя Пламен Димитров, шеф на " Кофас България ".

През последните няколко месеца се следи трайно висока и все по-широко публикувана инфлация в развитите и нововъзникващи стопански системи, допълват от " Кофас ".

В тази конюнктура централните банки не престават да бъдат уверено нападателни и множеството от тях се върнаха към невиждани през последното десетилетие равнища на главните лихвени проценти. Това лято Федералният запас увеличи главния си лихвен % три пъти поред със 75 базисни пункта. Тази настъпателност води до засилено стягане на паричната политика в други страни (особено в тези с зараждащи пазари) за да се спре обезценяването на валутите им по отношение на щатския $. Подобно стягане на паричните и финансовите условия, в случай че продължи със сегашните темпове, ще заплаши световния напредък и финансовата непоклатимост.

Нещо повече – то помрачава вероятностите пред международния строителен бранш.

Цените на индустриалните метали и дървесината спадат непрекъснато през последните месеци, като регистрират спад надлежно с 20% и 60% от началото на годината, което провокира специалистите от " Кофас " да намалят рейтинга на тези браншове в няколко географски области.

Макар че централните банки са решени да се борят с инфлацията с всички вероятни механизми, доста от тях са изправени пред спор на цели с фискалната политика на своята страна/регион.

Националните държавни управления, борейки се против свиването на интензивността, фактически усилиха броя на ограниченията за поддръжка на покупателната дарба на семействата и на паричните потоци на предприятията. Резултатът ще бъде евентуално огромен риск за обществените финанси: увеличение на обществения недостиг и внезапно повишаване на разноските за финансиране, сочи още анализът на " Кофас ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР