Нарастващото военно производство помага на руската индустрия да се развива

...
Нарастващото военно производство помага на руската индустрия да се развива
Коментари Харесай

Военната машина на Путин спасява руската индустрия

Нарастващото военно произвеждане оказва помощ на съветската промишленост да се развива мощно, компенсирайки огромна част от вредите, нанесени от интернационалните наказания и други последици от нахлуването в Украйна. 

Промишленото произвеждане завърши 2022 година със спад от единствено 0.7%, демонстрират консенсусните прогнози, събрани от Bloomberg. Според Bloomberg Economics на процедура въобще не е имало спад, защото подхранваната от войната мощ в производството е помогнала да се компенсират спадовете в другите браншове.

Индустриалното произвеждане през 2022 година се оказа по-добро от прогнозите през първото полугодие и по-силно от предходните рецесии “, сподели София Донец, икономист в Renaissance Capital.

По думите й държавните разноски са съдействали доста както в тежката, по този начин и в леката индустрия.

Промишлеността е една от най-устойчивите елементи на стопанската система от началото на войната на фона на спада в продажбите на дребно и товарооборота и общото стесняване от към 2%. Рекордните цени за енергийния експорт на Русия – които не бяха наранени от рестриктивните мерки на Съединени американски щати и Европа до края на годината – и огромният скок в държавните разноски, помогнаха за ограничение на икономическите вреди.

Войната в Украйна ще тласне промишленото произвеждане през тази година още повече – с 2% нагоре по отношение на 2022 година – само че с цената на падащ витален стандарт и стагниращо ползване “, сподели Александър Исаков от Bloomberg Economics.

Миналия месец президентът Владимир Путин посочи икономическия принос на военната промишленост. „ През последната година нашата промишленост в действителност се разви и продължава да се уголемява. Фабриките работят на няколко смени, някои на практика непрекъснато “, сподели той.

Русия не разкрива детайлности за обвързваното с войната произвеждане, само че някои сегменти от формалните данни включват военни артикули, които бележат мощно произвеждане след нашествието на Путин в Украйна.

Военните старания на Русия подтикват някои браншове, които демонстрират облаги. Готовите железни произведения, които включват оръжия, бомби и муниции, са нарастнали с 5% през първите 11 месеца на предходната година. Производството на компютри, електронни и оптични артикули, което съгласно икономистите евентуално включва и елементи за самолетни, ракетни мотори, оптични прицели и други системи, сподели растеж от 4%.

За сметка на това производството на транспортни средства и съоръжение, което включва военни кораби и самолети, наред с други артикули, означиха лек спад макар скока в края на годината.

Русия съумя да стабилизира промишленото произвеждане, като одобри огромни отстъпки вместо да понижи добива на нефт, усили производството на отбранителна техника до по-голям потенциал и влага съществено във вътрешната тръбопроводна мрежа “, съобщи съветският икономист Александър Исаков.

Тези резултати са в внезапен контрастност със спадовете, следени в главните цивилен браншове. Производството на колите падна с съвсем 50%, текстилната и дървообработващата индустрия – с 10% или повече, а химическото произвеждане – с 4%. Някои се възползваха от въздействието на глобите и други ограничавания върху вноса, стимулирайки локалното произвеждане в области като фармацевтика и печатарство.

Икономисти от изследователския отдел на централната банка във вторник акцентираха производството като евентуална надеждна точка през 2023 година, само че предизвестиха, че влошаващият се дефицит на работна ръка може да стартира да лимитира вероятностите за напредък през втората половина на тази година. В отчета на банката обаче не се загатва войната – в която 300 хиляди са мобилизирани да се бият и два пъти повече напущат страната – като причина за неналичието на служащи, макар че чиновниците в промишлеността го вършат. В отчета не се показва, че резултатите от увеличените държавни разноски на фона на войната евентуално ще бъдат по-малки, в сравнение с биха били другояче.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвойна в Украйна Русия съветска стопанска система промишлености военна машина Владимир Путин ПоследниНай-четениБюджет и финанси 52 Раздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Индустрии 72 Военната машина на Путин избавя съветската промишленост Политика 1052 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Политика 296 Европейски Съюз прави проект по какъв начин да отговори на американския Закон за инфлацията Компании 528 Tesco ще редуцира над 2000 мениджърски позиции Бюджет и финанси 688 „ По-бедна и изостанала “: Как Брекзит повлия на английската стопанска система? Туризъм 308 Турбулентната 2022 година изстреля туризма в Турция до връх Накратко 1252 Вечерни вести: България към този момент не е „ отличник “ по корупция; Българска народна банка чака хората да свият потреблението Финанси 1552 Основната рента в България скача за пети следващ месец Пазари 516 Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 година Компании 14559 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 13596 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5446 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5092 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Индустрии 4511 Здрави животни за крепко човечество Енергетика 3380 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3104 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2483 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Бюджет и финанси 2087 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Бюджет и финанси 1624 Приходите от Данък добавена стойност и данък изостават доста от плановете (инфографики) Всички новиниОще от ИндустрииВиж всичкиНай-големият смарт телефон пазар се срина до десетилетно дъно
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР