Нарастващият недостиг на умения в България изисква значителни инвестиции, все

...
Нарастващият недостиг на умения в България изисква значителни инвестиции, все
Коментари Харесай

Нараства недостигът на умения у нас, отчете ЕС

Нарастващият дефицит на умения в България изисква обилни вложения, към момента има провокации на пазара на труда. Това гласи част от текста на Съвета на Европейския съюз за националната стратегия за промени на България за 2019 година Наблюдават се и редица недостатъци в образованието и опазването на здравето. Отправени са съответни рекомендации към страната ни за подобряването на пазара на труда, установяване на работната заплата, достъпа до обучение и опазване на здравето. Критиките и насоките за справяне с тези проблематични сфери ще публикуваме в две елементи.

В отчета се установи, че заетостта в България е достигнала най-високото си ниво от присъединението на България към Съюза, а безработицата е под междинното ниво за Съюза. Отчетеното е използването на характерни ограничения в поддръжка на трайно безработните, които са представлявали 3 % от дейното население през 2018 година Въпреки тези позитивни промени, някои групи от популацията, като нискоквалифицираните служащи, младежите, ромите и хората с увреждания, не престават да се сблъскват с компликации при намирането на работа.

Предложението е да се употребява композиция от ефикасни и непрекъснати осведомителни ограничения, дейни политики по заетостта и интегрирани обществени услуги и услуги по заетостта. По този метод може да се усъвършенства пригодността за претовареност на групите в неравностойно състояние и възможностите им за намиране на работа.

От друга страна, възходящият дефицит на умения в България изисква обилни вложения. Пригодността за претовареност на младежите може да се увеличи, в случай че бъдат усъвършенствани качеството и успеваемостта на стажовете и чиракуването. Освен това присъединяване в ограничения за повишение на квалификацията и преквалификация измежду възрастното население е доста едва. Въпреки подхванатите ограничения за поощряване на развиването на цифровите умения, в България нивото на главните цифрови умения остава измежду най-ниските в Съюза (29 % от физическите лица имат съществени цифрови умения в съпоставяне със приблизително 57 % за Съюза).

След утвърждението на Конвенцията на Международната организация на труда за определянето на минимална работна заплата и провеждането на няколко кръга договаряния през 2018 година, работодателите и синдикалните организации не престават да имат друго мнение за критериите при определянето на минималната работна заплата. Все отново в България има поле за по-широк консенсус за въвеждането на справедлив и транспарантен механизъм за установяване на заплатите. Междувременно, присъединяване на обществените сътрудници в замисъла и осъществяването на политиките и промените наподобява се е нараснало, само че има слаб обществен разговор.

Сред съответните рекомендации на Съвета на Евросъюза е да усъвършенства пригодността за претовареност посредством усилване на уменията, в това число на цифровите умения. Нужно е да се увеличи качеството, приложимостта на пазара на труда и приобщаващия темперамент на образованието и образованието, по-специално за ромите и другите групи в неравностойно състояние.

Изготвеният отчет сплотява констатации на Европейската комисия, резолюциите на Европейския парламент, изводи на Европейския съвет и мнения на Комитета по заетостта, Икономическия и финансов комитет, Комитета за обществена протекция и Комитета за икономическа политика.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР