Нарастващият брой сателити в околоземна орбита разпали конкуренцията в нова

...
Коментари Харесай

Новата космическа надпревара: изчистване на отпадъците


Нарастващият брой спътници в околоземна орбита разпали конкуренцията в нова софтуерна конкуренция: битката с орбиталните отпадъци (снимка: CC0 Public Domain)

Когато Китай сполучливо изтегли един мъртъв спътник в „ гробищната орбита “ тази година, това разтревожи специалистите в Япония. Те се пробват да слагат страната си в челните редици на разширяващия се международен пазар в… премахването на галактическия отпадък.

Това е новата сцена на софтуерна конкуренция, която ще следим в идните години. Съединени американски щати, Канада, Европа, Австралия ще се пробват да се нареждат, до момента в който Китай и Япония си съперничат за водачеството.

Някои поясняват китайския героизъм като проява на „ орбитална атака “ – способността да се правят нежелани, близки подходи към други спътници. Технологията, употребена от китайците, е предходник на това, което Япония бърза да построи.

Количеството отпадък в орбита към планетата ни съставлява възходяща опасност поради заплахата от конфликти. А с разгръщането на комерсиалните галактически действия количеството парчета в орбита единствено ще става по-голямо. Някои компании по свята работят за създаването на средства за справяне с този отпадък. Една от техниките допуска ориентиране на ненужните обекти от орбитата им надолу към Земята, тъй че да изгорят при рискови температури при навлизането в атмосферата.

Няма правила, които да дефинират кой е виновен за почистването. Няма и правила, определящи по какъв начин да се случва това.

Япония има намерение да играе основна роля в това развиване. Страната ускори съдействието със Съединените щати в отговор на възходящите галактически благоприятни условия на Китай.

„ В космоса Япония постоянно е била страна на втора скорост. Първата предавка постоянно е била Съединените щати, Съветският съюз и, в последно време, Китай “, споделя Казуто Сузуки, специалист по галактически политики в Университета за социална политика на Токийския университет. „ Това е златна опция за Япония, само че времето е доста малко. “

Събирачи на отпадък в космоса

Ниската околоземна орбита е цялостна с боклуци. Десетилетията на проучване са оставили хиляди части към този момент неефикасно съоръжение и спътници, които обикалят планетата с над 44 хиляди километра в час. Някои са с размерите на дребно камъче, други – колкото учебен рейс.
още по темата
Справянето с галактическите боклуци изисква съдействие и доверие сред страните, изключително най-големите замърсители – Съединените щати, Китай и Русия, правоприемник на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики. Но това е незадоволително поради леденото положение на връзките сред Вашингтон и Пекин, Вашингтон и Москва.

През 2021 година Китай упрекна Съединените щати в нарушение на интернационалните договорни отговорности, откакто тяхната галактическа станция трябваше да маневрира, с цел да избегне злополука с присъединяване на спътниците Starlink, ръководени от компанията SpaceX на Илън Мъск.

Сътрудничеството в региона би могло да „ работи единствено в случай че страните желаят да слагат интернационалните ползи над личната си параноя по отношение на военните опасения и не е ясно дали Китай е [склонен на това], а Съединени американски щати несъмнено не са “, показва Джонатан Макдауъл, астрофизик от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън. „ Проблемът е, че няма интернационален началник на въздушното придвижване в космоса “, добави той.

Япония с ясни проекти и упоритости

Усилията а Съединени американски щати в посока разчистване на галактическите боклуци са млади и бледни, само че Япония върви бързо напред. Нейната Агенция за аерокосмически проучвания се причисли към Astroscale – компания със седалище в Токио, с цел да приключи първата в света задача за унищожаване на парчета и да предложи рутинни услуги за унищожаване до 2030 година

Astroscale създава и технологии за зареждане с гориво и ремонт на спътници в орбита. Това ще предотврати бързото остаряване на спътниците и ще помогне за удължение на живота им. Същите технологии ще разрешат и на задачите на Astroscale да зареждат гориво в космоса и по този начин всякога да отстраняват повече парчета. Ето по какъв начин Япония, която до момента изисотаваше от световната галактическа конкуренция, е намерила метод да бъде скъп нов състезател на арената.

„ Космосът е огромен, само че орбитата към Земята не е. Трасетата, които използваме, са лимитирани “, изяснява Крис Блекърби, някогашен чиновник на НАСА, който е основен действен шеф на Astroscale. „ Ако продължаваме да слагаме неща в орбита и да ги оставяме там, рано или късно ще има случай. Не е въпросът дали, а по кое време. Трябва да понижим този риск. “

Работейки с Astroscale, японското държавно управление се пробва да сътвори стандарти, които фирмите и страните да следват. По-рано тази година кабинетът стартира развой на основаване на правила и разпореждания за организации, участващи в проучванията и задачите за унищожаване на галактически боклуци. Целта е прозрачността и уведомяването да станат норма, което – съгласно специалистите – е значимо, с цел да се избегне разпалването на съмнения сред съперниците и вероятни спорове.

„ Създаването на казус е превъзходен метод да се държат виновни другите страни “, споделя Сузуки. „ Това ще обвърже другите страни – не правно, а морално. И в случай че Китай, да вземем за пример, се пробва да откри разнообразни способи да подходи към това, тогава може да се наложи да изясни за какво прави нещо друго от това, което направи Япония “.

Надпревара

По петите на японците са компании от Северна Америка, Европа и Австралия. В Съединените щати да вземем за пример най-активни са Lockheed Martin и Raytheon. Там Федералната комисия по връзките (FCC) неотдавна реши да понижи правилото за „ излизане от орбита “ на спътниците, откакто са си изпълниил задачата: 25 години на 5 години. Obruta Space Solutions работи в Канада. Тя е сключила контракт с галактическата организация на страната за създаване на технология за премахване на галактически парчета. Швейцарският стартъп ClearSpace работи с Европейската галактическа организация, с цел да прави същото.

Нарастващата роля на Китай

И въпреки всичко най-голяма потребност от разчистване скоро може би ще има Китай. Страната, която изпрати първия си спътник едвам през 1970 година, има за цел да стане международна галактическа мощ до 2045 година И с повече от 500 спътника в орбита към април, повече изстрелвания на ракети от всяка друга страна за няколко години, създаване на лична галактическа станция и процъфтяваща комерсиална галактическа промишленост, тя е подготвена да сътвори и много галактически парчета след себе си.

Само за образец може да се уточни казусът, в котио през 2007 година Пекин изстреля балистична ракета към един от развалените метеорологични спътници в орбита. Ударът сътвори най-големия облак от галактически боклуци. Над 3000 къса се разхвърчаха и ще останат в орбита десетилетия напред.

Точно в светлината на този случай и развиването от последните години е значително, че китайският спътник Shijian 21 доближи до повреден спътник, скачи се с него и по-късно го изтегли в по този начин наречената „ гробищна орбита “, надалеч от постоянните оперативни орбити. Китай уведоми Службата за галактически въпроси на Организация на обединените нации преди дейностите си, което Сузуки назовава „ добър знак, че Пекин признава значимостта на прозрачността в тези старания “.

По отношение на премахването на галактически боклуци Китай поддържа и следва насоките на СКВ при Организация на обединените нации, както и на Междуагенционния комитет за съгласуваност на галактическите боклуци. През май 2021 година да вземем за пример държавното управление разгласява нови стандарти за ръководство на дребни спътници, които изискват от операторите да показват проекти за деорбитирането на апаратите, наред с подробни ограничения за сигурност при положение на нередовност.

„ Амбицията на Китай е да бъде третиран с почитание и да бъде обсъждан като еднакъв на Съединените щати “, проучва Макдауъл. „ Има области като дейното премахване на парчета, където Съединени американски щати в действителност е изтървал топката и в този момент има опция Китай да поеме водачеството. “
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР