Нарастващата нужда от чипове за изкуствен интелект, съчетана с производствените

...
Нарастващата нужда от чипове за изкуствен интелект, съчетана с производствените
Коментари Харесай

Липсата на AI чипове притиска Huawei

Нарастващата потребност от чипове за изкуствен интелект, съчетана с индустриалните ограничавания, принуждават Huawei да забави производството на премиум телефоните си Mate 60, настояват осведомени с въпроса пред Reuters.    Huawei употребява едно оборудване, в което се създават както чиповете за изкуствен интелект на Ascend, по този начин и такива на Kirin, само че производството е било възпрепятствано от невисок % на рандеман - индикатор за качеството на продукцията.    В същото време световната конкуренция за AI функционалности на фона на китайско-американското софтуерно опълчване остави Huawei на второ място по продажби на пазара на смарт телефони в Китай, тъкмо когато компанията оглави класацията за първи път от повече от три години.   

Тази обстановка предлага необичаен взор към провокациите, които стоят пред Huawei, до момента в който софтуерният колос се стреми да се възвърне, откакто глобите на Съединени американски щати през 2019 година отрязаха достъпа му до усъвършенствани принадлежности за произвеждане на чипове и осакатиха звеното му за смарт телефони. Тя също по този начин илюстрира въздействието на американските ограничавания върху продажбите на чипове за обработка на изкуствен интелект в Китай - пазар, който беше 90% следен от американския колос Nvidia преди последните ограничавания от октомври да тласнат китайските клиенти към локални други възможности. 
Правителството започва самодейност за възстановяване на позициите на Китай в региона на изчислителната мощност. Според данни от обществените търгове в азиатската страна това е подтикнало локалните управляващи да разгласят планове за центрове за данни, като в същото време е засилило общественото и частното търсене на полупроводници.    Ascend 910B се смята за най-конкурентният чип за изкуствен интелект, който не е на Nvidia, разполагаем в Китай. Затова и Huawei е дала приоритет на този тип полупроводници за сметка на тези на Kirin, което е забавило производството на смарт телефоните Mate 60, свидетелстват източниците на осведомителната организация.   

Компанията също по този начин работи за възстановяване на добива си - броя на използваемите чипове на една плочка - тъй че се надява това съглашение за произвеждане да е краткосрочно. 
Huawei не разкрива опциите си за произвеждане на чипове и упоритостите си и няма доста обществена информация за напредъка на компанията или за това по какъв начин съумява да създава усъвършенствани чипове. Нейното развиване стана явно, откакто тя изненада пазарните наблюдаващи с неофициалното стартиране на серията Mate 60 през август по време на визитата на министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо в Китай.    Онлайн информации откриват, че телефоните имат чип, създаден в Китай, който може да употребява телекомуникационни скорости от пето потомство (5G). Анализатори настояват, че Huawei може да е съумяла да реализира това с помощта на най-големия китайски производител на чипове по контракт SMIC.    Подобен развой е по-трудоемък, по-скъп и евентуално по-малко работлив от потреблението на по-съвременните машини за рискова ултравиолетова литография, които Съединените щати не разрешават на трети страни да продават на Китай, настояват анализатори. В резултат на това телефоните Mate 60 непрекъснато липсват в складовете, а потребителите се оплакват в интернет от месеци очакване за осъществяване на предварителните поръчки.   

Дори и по този начин, серията значително е виновна за това, че Huawei възвърна статута си на най-продавания смарт телефон в Китай през първите две седмици на 2024 година, подчертават от доставчика на данни Counterpoint. Това се случва за първи път от края на 2020 г. 
Други артикули на Huawei, наранени от индустриалните усложнения, включват оборудвания с Ascend изчислителен блок MDC 810, който зарежда усъвършенствани системи за подкрепяне на водачите. Това наложи на доста китайски производители на коли да забавят доставката на флагманските си модели. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР