Нараства парламентарната съпротива срещу опита на Министерство на образованието и

...
Нараства парламентарната съпротива срещу опита на Министерство на образованието и
Коментари Харесай

Ива Митева: Висшето образование не се реформира с промени между първо и второ четене

Нараства парламентарната опозиция против опита на Министерство на образованието и науката да се намеси в академичната автономност посредством промени в Закона за държавния бюджет. Това сподели през днешния ден на среща с академичната общественост на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи Ива Митева – зам. ръководител на Народното събрание.

Тя разгласи, че ще задълбочи уговорката си към идеята на качественото висше обучение, в това число и посредством опозиция против небрежно прокарани текстове със стратегическо значение, само че без нужното публично разискване.

Като първа стъпка, Митева предлага да се промени параграф 17 от Закона за Държавния бюджет, в частта която разрешава на държавното управление да се меси в работата на висшите учебни заведения. По създание той планува еднократно разпределяне на 20 млн. лева от бюджета за университети, които приведат атестационните си правила за години напред в сходство с нов модел, препоръчан от държавното управление.

Промяната, известна като „ пари против преатестиране “, се показва като промяна. Реалният резултат от нея обаче е мощно отрицателен и се показва в приключване на милиони от системата на българското висше обучение към задгранични научни издания, всеобщо намаление на професори и доценти в степен учител и в последна сметка ще принуди висши учебни заведения да пристъпят към обединение. В дълготраен проект следствията ще са понижаване броя на държавните университети, повишаване и недостижимост на висшето обучение.

„ Не се гордея със законите, които сме приели в месеците от сформирането на това Народно заседание. Продължава практиката, значими и основни промени да се прокарват сред първо и второ гласоподаване. Мнозина може да кажат, че народни представители не могат да внасят промени в Закона за Държавния бюджет, само че добре помня, че когато се създаваше Конституцията в далечната 1990 година, народните представители са споделили, че право на законодателна самодейност трява да имат право тези, които усещат потребностите на живота “, уточни Митева часове преди предлагането ѝ за промени в бюджета да се гледа в Народното събрание.

Според нея, тя и сътрудниците ѝ са сбъркали, като са позволили средства за висшето обучение да се отпускат против преатестиране. Още по-голяма неточност обаче е на път да стори съдружният съвет, в случай че обвърже същите средства, само че този път със самия Закон за висшето обучение.

„ Респект, че показвате на хората истината, каквато е. Хората би трябвало да знаят какво става в Народното събрание. Да, гледат какво се случва по малкия екран, само че моториката на законотворчеството остава недоразбрана, а с такива начинания вие я осветявате. Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи е един прелестен университет и имам достойнството да съм част от неговото настоятелство “, съобщи по време на срещата Кристиян Кръстев, заместник-кмет по направление “Транспорт и градска подвижност " към Столична община.

На срещата участваха още депутатите от " ИТН " Кирил Симеонов и Момчил Иванов, както и специалистът по обучение към " Демократична България " Георги Няголов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР