Нараства напрежението между изпълнителната власт и прокуратурата. Подсъдимият бизнесмен Васил

...
Нараства напрежението между изпълнителната власт и прокуратурата. Подсъдимият бизнесмен Васил
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Арестът на Борисов сплоти коалицията, МВР искаше да покаже, че прокуратурата не работи

Нараства напрежението сред изпълнителната власт и прокуратурата. Подсъдимият предприемач Васил Божков разгласи, че е дал показания единствено пред Европейската прокуратура във връзка със сигнала, довел до ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

" Това, което господин Божков споделя, е негова защитна теза и той си я развива по разнообразни способи, като прибавя спомагателни данни към това, което към този момент ни е известно. Това, че той е разговарял с европейски прокурори, е негова субективна преценка, че е разпитван. Това може да е сигнал, въз основа на неговите данни да са образували или да следва да образуват произвеждане в Европейската прокуратура ", съобщи специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова в студиото на " България заран ".

Относно изявлението на Божков, че в случай че му бъде отстранена алената бюлетина, той ще се прибере в България, тя посочи: " Онзи, който е оповестил за търсене Божков, е способен да го смъкна от листата на търсените по света лица ".Доц. Киселова е безапелационна, че има съображение Божков да твърди, че обвиняванията към него са измислени, защото той е посочен като член на проведена незаконна група, и е обикновено тезата му да бъде, че е почтен. И добави, че изявленията му ни споделят, че е направил закононарушения, само че е бил заставен да дава подкупи.

В момента сме очевидци, че войната сред институциите се задълбочава и подхранва, уточни политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

" Трябва да признаем на първо място, че Божков и всеки един български жител имат право на обективен развой. Но Божков да чака социална поддръжка или да се оправдава през политика, е неуместно ", посочи тя.
Според нея Васил Божков дава отговор на определението за олигарх.

" През този неуместен спор виждаме две неща. Първо - може ли постоянно, когато има подаден сигнал за осъществено закононарушение, да бъде формирано досъдебно произвеждане. Второ - въпросът за това по какъв начин може да бъде преодоляно бездействието на прокуратурата по легален метод ", сподели доцент Киселова.

Политологът посочи, че няма по какъв начин протичащото се да рефлектира по добър метод, когато Министерство на вътрешните работи се трансформира в прокуратура или изземва част от функционалностите ѝ.

" Не е е добър знак за публичното здраве и за устоите на Конституцията и демокрацията, когато се употребява репресивният уред на страната, с цел да се разправяш с политическите си съперници ", добави Андреева.

Доц. Киселова посочи, че при арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов е нямало принуда по никакъв метод. Според нея има несъмнено смяна в Министерство на вътрешните работи.

" Основната концепция е за един спешен пиар. Разбира се, че Борисов като умел политик, ще каже, че е имало принуда. Кризисният пиар имаше за цел да заздрави обединението ", съобщи Андреева.

Според доцент Киселова, арестите са сплотили обединението, а задачата на Министерство на вътрешните работи е била да покаже, че прокуратурата не работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР