Напрежението в Приднестровието - проруския анклав, самообявил се за независима

...
Напрежението в Приднестровието - проруския анклав, самообявил се за независима
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV: Молдова ще посрещне 9 май на фона на нарастващо напрежение


Напрежението в Приднестровието - проруския анклав, самообявил се за самостоятелна република още през 1990 година, е обект на интерес за международните медии.

Близостта на тази дребна област от Молдова до Одеса, сътвори упования, че това е евентуално място за дейности на съветската войска.

Специалните пратеници на bTV в Молдова бяха единствените задгранични публицисти, които съумяха да влязат в Приднестровието. Местните управляващи отхвърлят достъп на задгранични медии. Агенция „ Ройтерс “ също не беше позволена в самопровъзгласилата се република.

В Приднестровието се влиза извънредно мъчно. Има няколко пропускателни пункта, има молдовски митничари, молдовски военни, има приднестровски митничари и преднистровски военни, както те се назовават, а по средата са съветски бойци от мироопазващите сили. Те подсигуряват мира в района на Приднестровието от 1992 година, откакто през 1990 година районът афишира самостоятелност, последвана от бърза война. Този тленен спор продължава и до ден сегашен, без да бъде неуреден.

Екипът на bTV съумя да влезе в Приднестровието с помощта на бесарабските българи, които живеят в село Паркани. Изключително доброжелателни и великодушни хора, които посрещнаха нашите публицисти като братя и сестри.
Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на bTV отиде на пазар, където съумя да си купи разнообразни хранителни артикули на много по-ниски цени, за разлика от Молдова. В района се употребява в приднестровска молдовска рубла. Това е формалната валута на тази непризната от интернационалната общественост страна.

Междувременно Молдова се готви да посрещне 9 май. Парламентът в Кишинев вкара възбрана за носенето на георгиевски ленти в утрешния ден.

Още в днешния ден към мемориала в памет на жертвите, които са починали по време на Втората международна война в Кишинев има хора, които отдават респект през целия ден, а военни се приготвят за отбелязване на Деня на успеха на 9 май.

Провежда се разчистване на паметника и мемориала, а в понеделник се чака въпреки всичко да има шествие, макар че управляващите в Кишинев също по този начин споделиха, че честването би трябвало да премине по-скромно в подтекста и на напрежението в Приднестровието през последните няколко дни.

Самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република твърди, че на нейната територия се случват терористични офанзиви, в това число и във вчерашния ден.

Докато екипът на bTV беше в Приднестровието в късните следобедни часове се появиха информации, че на границата с Украйна е имало набези с дрон. Тази информация се появи и в международни медии като „ Ройтерс “ и Би Би Си.

Хората в Приднестровието описаха пред екипа на bTV, че са спокойни, желаят мир и не чакат да бъдат нападнати от никого. Тоест не се чака да бъде отворен и нов фронт към Одеса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР