Напрежение сред хотелиерите в Слънчев бряг заради неизплатени средства за

...
Напрежение сред хотелиерите в Слънчев бряг заради неизплатени средства за
Коментари Харесай

Хотелиери ще гонят украинки, държавата не им плащала

Напрежение измежду хотелиерите в Слънчев бряг поради неизплатени средства за настаняването на украински бежанци. Заради слабия сезон в курортния комплекс доста от тях към този момент мислят за понижаване на личния състав. Готвят се и митинги.

Хотелиерите заплашват, че в случай че не получат средства по сметките си за настаняването на украинските бежанци, ще се наложи да изведат десетки майки с деца от базите си.

" Свърши се освен търпението, свършиха и парите, което е доста значимо, изключително за сътрудниците, които взеха решение да продължат програмата с 10 и 15 лева Въобще не се платени средствата за месец май, а настрана влизаме в програмата за месец юни. Ако не бъдат платени парите в тази седмица, то да почнем методично да вадим украинците от хотелите и да се завеждат тези насрещни искове против страната. Това в действителност е притеснително, тъй като ще сътвори идващия логистичен безпорядък ", сподели пред bgonair хотелиерът Радостин Дачев.

" Всички желаят да ядат, всички желаят някакъв сервиз, обслужване, обаче хората не получават заплати. При нас доста чиновници напуснаха, просто няма с какво да им платим ", уточни хотелиерът Тамара Анастасова.

Липсата на навременна държавна поддръжка за притежателите на хотели тормози и украинските жители, настанени в Слънчев бряг. " Условията тук доста ни харесват. Не знам къде ще отидем, в случай че се наложи да напуснем хотела. Дъщеря ми е дребна - вижда морето за първи път, щастлива е да бъде тук ", показа Наталия Тиранская.

" В нашата страна ситуацията е доста рисково, нужно ни е леговище тук. Просто няма къде да отидем, благодаря на България с цялото си сърце ", сподели Кристина Малидева.

Във вторник хотелиери от Слънчев бряг ще стачкуват при входа на Равда на основния път Бургас - Варна. Очаква се демонстрацията да премине с малко предупредително затваряне на основната права.

" Министерство на туризма обработва голям масив от данни на участниците по първата Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция. Извършва се обзор и на заявки с корекции и неотчетени нощувки от предходни интервали, защото би трябвало да се завършват всички заплащания за осъществени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, взели участие в Програмата за филантропична помощ ".

Това се показва в позиция на министерството по отношение на заплащанията по Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция, получена в Българска телеграфна агенция.

Контролът се реализира посредством описи, предоставени от Държавна организация за бежанците, Гранична полиция и Национална организация за приходите. Трябва да се регистрира фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските жители посредством паспортите на лицата. След тази дата наложително се отразява персоналният номер на чужденеца, по който се регистрират нощувките. Това събитие изиска спомагателни инспекции, прецизира ведомството.

Документите за заплащане са готови от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване. Министерството на туризма се отнася с изключителна отговорност към изключителната обстановка, в която се постанова да работи, твърди министерството, наблягайки че в нито един миг забавянето не се дължи на субективни аргументи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР