Напредъкът на Google в квантовите изчисления бе потвърден с нов

...
Напредъкът на Google в квантовите изчисления бе потвърден с нов
Коментари Харесай

Google обяви квантово превъзходство


Напредъкът на Гугъл в квантовите калкулации бе доказан с нов опит
(снимка: Google)

Документ, направен от откриватели на Гугъл и оповестен в уеб страницата ArXiv, твърди, че интернет компанията е постигнала „ квантово предимство ” в изчисленията.

Това значи, че квантовите компютри могат да вземат решение за секунди логаритми, за които на класическите компютри са нужни десетки или даже хиляди години. Още преди четири години компанията разгласи сходно достижение, само че то беше оспорено. Днес Гугъл е по-уверен от всеки път, отбелязва английският Телеграф.

През 2019 година Гугъл съобщи, че неговият 53-кубитов компютър Sycamore е извършил за 200 секунди логаритъм, който на суперкомпютър IBM Summit би лишил 10 000 години. Това беше поръчка от компанията, че е постигнала квантово предимство.

Но изказването на Гугъл беше подложено на аргументирана рецензия и компанията замълча за дълги четири години. Новата разработка – „ Фазов преход в случайна извадка от схеми ” – в действителност повтаря предходния опит, само че на по-мощна 70-кубитова изчислителна платформа.

За квантовите системи, с тяхната безкрайна възможност от стойности от 0 до 1 на кубит, увеличението на платформата с 25 кубита води до експоненциално повишаване на квантовата продуктивност, измервано в стотици милиони пъти.

С това нарастване на продуктивността Гугъл се надява да навлезе в област, където никой различен не е стъпвал преди. От практическа позиция логаритъмът няма стойност – случайни положения се генерират на квантови вериги и системата ги чете до нарушение на кохерентността (разрушаване на квантовото състояние).

Според Гугъл, при 70 кубита казусът се взема решение за 6,5 секунди. Най-мощният суперкомпютър на нашето време, екзафлоповият Frontier, ще извърши задачата със същия логаритъм в продължение на 47 години. Това не са 10-те хиляди години от предходното заявление на Гугъл, само че също е впечатляващо предимство. Вероятно компанията се е поучила от рецензиите и е решила да работи не толкоз коренно.
още по темата
Между другото, специалистите на Гугъл са надалеч пред своите китайски сътрудници, които се смятат от мнозина за водачи в региона на квантовите калкулации, отбелязва Телеграф.

„ Заключихме, че нашата проява е в режим оттатък класическите квантови калкулации ”, споделят от Гугъл. С други думи, класическите системи не са в положение да обработват квантови логаритми за рационален интервал от време.

Стив Брайърли, основен изпълнителен шеф на квантовата компания Riverlane, разяснява еднопосочно достижението на Гугъл: „ Дебатът за това дали сме постигнали или в действителност можем да реализираме квантово предимство към този момент е решен ”.

Но дали всичко е толкоз хубаво? Според Себастиан Вайд, началник на основаната в Брайтън компания Universal Quantum, би било хубаво, в случай че квантовите компютри демонстрират по-голяма практическа стойност. В отговор на изказването на Гугъл той споделя: „ Това е доста добра проява на квантовото предимство. Въпреки че е огромно достижение от академична позиция, употребяваният логаритъм няма практическо приложение в действителния свят ”.

Тоест, Гугъл е потвърдил квантово предимство в област, която няма практическа стойност. Това обаче не е напълно правилно. Постижението има стойност и тя се крие в проучването на устойчивостта на квантовите калкулации по отношение на шума, което е крайъгълният камък на бъдещите универсални квантови компютри.

Дори подобен синтетичен логаритъм отваря път за проучване на устойчивостта на квантовите положения към шума. Експертите съумяха да оценят въздействието на грешките върху резултатите от изчисленията, което в някои случаи докара до появяването на нови положения в системата. Тези оценки могат да оказват помощ за поправяне на неточности или да смекчат въздействието им върху крайния резултат.

Но може ли това да се назова квантово предимство? Във всеки случай Гугъл още веднъж насочи предизвикателство на арената на научните разногласия. Това обезпечено ще провокира вълна от нови диспути по тематиката за квантовото предимство, което е добра вест. Истината се ражда в разногласието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР