Напомням на читателите, че през октомври мисията на САЩ “Озирис-Рекс

...
Напомням на читателите, че през октомври мисията на САЩ “Озирис-Рекс
Коментари Харесай

НАСА и в ЕКА са в готовност да доставят на Земята проби от Марс

Напомням на читателите, че през октомври задачата на Съединени американски щати “Озирис-Рекс ” събра проби от метеорита Бену, а през този месец чакаме възвръщаемата китайска задача “Чанг’e 4 ” да излети към Луната. Но двупосочният полет до Марс и назад е доста по-сложна задача. За тази цел Щатите си сътрудничат с Европейската галактическа организация (ЕКА) и отговорностите по доставката на марсиански проби на Земята са споделени. 

Както към този момент оповестих при започване на обявата, първата задача е тази на “Пърсъвиърънс ” и тя към този момент е преполовила дистанцията до Марс. Очаква се марсоходът да кацне на марсианската повърхнина през февруари. Той е снабден със комплицирана машина за продупчване на марсианската кора и с контейнери за запазване на пробите. Това евентуално е най-чистият и най-щателно стерилизираният хардуер, изпратен в миналото в космоса.

Контейнерите с почвата и скалите ще бъдат оставени на повърхността, откъдето ще се прихванат от предстоящ марсоход на ЕКА. Европейският марсоход ще извози пробите към специфична ракета, издигната от НАСА. Тя ще ги изстреля в околомарсианска орбита, а там те ще бъдат захванати от орбитален уред, конструиран от Европейската галактическа организация. Орбиталният уред ще трансферира пробите във възвръщаема капсула, издигната от НАСА, а тя ще кацне на Земята през 30-те години.

Планът наподобява добре премислен и фактът, че първата задача е към този момент в ход, демонстрира, че има воля от страна на Съединени американски щати и Европа. И все пак самодейността е подложена на сериозна рецензия.

“Изглежда, че се пробват да превърнат плана за доставката на проби от Марс в стратегия за работни места ”, твърди Робърт Зубрин, създател на авторитетната неправителствена организация Марсианско общество. “Има прекалено много действия и всеки ще може постоянно да работи по тях. Инициативата ще сработи за всички, с изключение на за тези, които фактически желаят да получат проби, тези, които желаят да свършат и други научни задания, както и данъкоплатците ”.

Критиката наподобява резонна, още повече, че сред първата задача “Пърсъвиърънс ”, която излетя през това лято, и последната, която ще достави пробите от Марс на Земята, ще минат най-малко 10 години. През това време новият транспортен съд на Илон Мъск “Старшип ” евентуално ще бъде изцяло подготвен и ще прави постоянни курсове сред планетите от Слънчевата система. 

За повече информация: НАСА, ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР