Налице са обезпокоителни факти, свързани с начина на вземане на

...
Налице са обезпокоителни факти, свързани с начина на вземане на
Коментари Харесай

БАБХ защити производителите, уличени, че слагат краве мляко в овче сирене

Налице са притеснителни обстоятелства, свързани с метода на взимане на проби и с методите на изпитване. А това слага под подозрение резултатите от инспекциите, направени от сдружението " За налична и качествена храна " и посочили съществуване на краве мляко в някои партиди овче сирене. Това обявиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) на специфична конференция.

Преди две седмици от БАБХ изпратиха документално мнение, че " не е допустимо резултатите от изследването, направено от сдружението, да бъдат насочна точка за предприемане на ограничения от страна на организацията против производителите на млечните артикули, посочили отклонения ". И причина за това е " употребяваният способ за лабораторен разбор, който е упълномощен, само че не подхожда на признатия в целия Европейски Съюз способи за разбор и оценка на качеството на млякото и млечните артикули ". На конференцията от контролиращата институция повториха това свое мнение, само че в това време Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и за вероятно нелоялно пазарно държание.

Протоколите са непълни
От БАБХ прецизираха, че са се уведомили от медиите за инспекциите на сдружението и са потърсили ръководителя му Андрей Велчев за повече информация. " Поискахме да ни бъдат даде материалите и протоколите от анализите, с цел да се срещнем в елементи със обстановката. Бяха ни предоставени касови бележи за 30 продукта, закупени на 14 юни. Изследванията на пробите са направени от 10 до 21 август. Официалната информация за резултатите е от 25 септември. Протоколите са непълни, липсва отговор на някои въпроси. Въпреки пропуските сме подхванали следващи дейности, само че е реалност уронването на доверието в цялостен един отрасъл ", съобщи доктор Светлозар Патарински, изпълнителен шеф на БАБХ.
Реклама
" Пробите не са взети по открития в законодателството ред. Изпратени са в акредитирана лаборатория, само че методът, по който са направени, не е упълномощен и не дава отговор на европейското законодателство. Не е ясно за какво продуктите са закупени през юни, изследвани са през август, а резултатите са оповестени през септември ", разяснява и доктор Галя Викьова - зам.-изпълнителен шеф на БАБХ.

Според специалистите на БАБХ липсва информация по какъв начин са взети пробите от сдружението, от кого са взети, по какъв начин са съхранявани, каква е поръчката към лабораторията. А употребяваният способ от лабораторията, в която са направени анализите, е полуколичествен и не дава изясненост какъв е процентът на кравето мляко в овчето сирене. Всичко това слага под подозрение крайния резултат, отчитащ съществуване на нарушавания.
Фирмите: Готови сме да спомагаме за изясняване на обстоятелствата
" Не знаем дали против нас се води комерсиална война или сме засегнали нечии ползи. Но сме подготвени да спомагаме на всички при изясняването на обстоятелствата ", съобщи Юлия Маджарова, шеф на млекопреработвателното дружество " Димитър Маджаров-2 ". Тя изясни, че от 40 години се занимава с произвеждане на мляко и млечни артикули и че за фамилната компания качеството е приоритет.

" За нас резултатите за съществуване на краве мляко в овчето сирене са учудващи, ние също се питаме от кое място е грешката, само че е реалност, че затегнахме още повече контрола върху 100-те български ферми, от които купуваме сурово овче мляко. Правим всичко допустимо да сведем до най-малко рисковите фактори по веригата от изкупуването на суровината до постъпването на готовия артикул в комерсиалната мрежа. Ежедневно тестваме за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на входа на нашата мандра. Въведохме обособена линия за изкупуване на овче мляко (отделна линия за произвеждане на овче мляко имаме от години). Всички типове артикули от овче мляко пускаме първи в производството. Всеки ден вършим спомагателни проби за примеси в акредитирана лаборатория, по приет от българското законодателство способ. Всеки ден изпращаме към комерсиалните вериги, магазини и дистрибутори документи, че създадените от нас артикули от овче мляко са незамърсен на различен тип мляко ", заключи Юлия Маджарова.
Реклама
Същата позиция изрази и Албена Йорданова, маркетинг шеф на " Милки Груп Био ". " Осъществяваме непрестанен надзор върху приема на суровина. Това, което се хвърля като обвинявания в пространството, са случаи, които са недоизяснени, само че повреждат имиджа на българските артикули ", съобщи тя.

В продължение на 45 дни инспекторите на БАБХ са правили ежедневни инспекции на място в двете компании, упрекнати в нарушаване. " Проверките не демонстрираха нарушавания ", заключи доктор Галя Викьова.

Повторни проби в този момент са изпратени в акредитирана лаборатория, с цел да бъдат направени по приет способ на изпитване. Резултатите ще станат ясни до 2-3 седмици.

" Не споделям, че всички компании в сектора са изрядни. Потребителските организации имат право да вършат проби на артикули, само че тези проби би трябвало да са по разпоредбите, преди да се хвърля бомба и да се изсипва мръсотия върху целия отрасъл ", съобщи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той заяви, че покупките на български млечни артикули спадат и пазарът се свива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР