Наличието на базата данни, която съдържа биографична информация за терористите

...
Наличието на базата данни, която съдържа биографична информация за терористите
Коментари Харесай

Истанбулската полиция придоби база данни на ДАЕШ

Наличието въз основата данни, която съдържа биографична информация за терористите „ самотни вълци “ - от уменията им до информация за местоживеенето и персоналните им карти, е било известно на множеството разследващи служби - от Централно разузнавателно управление на САЩ и МИ6 до Мосад, заяви „ Сабах “.


Базата данни за първи път е била владеене на водача на групировката Абу Бакр ал Багдади, който беше погубен на 27 октомври 2019 година Американските сътрудници претърсиха региона, където ал-Багдади беше погубен, само че откриха, че базата данни е изчезнала и в този момент е владеене на актуалният водач на ДАЕШ Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши.

Междувременно разследващите и антитерористичните звена на истанбулската полиция, които организират интервенции против ДАЕШ, откриват недоверчив диалог сред подслушвани от тях лица. Полицията открила идна " замяна " на " товар ", принадлежащ на ДАЕШ, макар че не била осведомена със наличието му.

Според отчет на Абдуррахман Согюксу, шеф по битката с тероризма в истанбулската полиция, базата данни е била тематика на диалог сред петима мъже, свързани с иранското разузнаване, които са говорили за " дигитален товар ", продаван от членове на ДАЕШ. Според турската полиция терористите не са били наясно, че договарят с хора свързани с иранското разузнаване и са били подготвени да им дават пакета за 8,5 млн. евро. Иранското министерство на разузнаването е било склонно да заплати сумата, откакто е направило прелиминарен обзор. Уговорено е било доставката да бъде осъществена в Истанбул.

Куриер на ДАЕШ, който дошъл в Истанбул за продажбата, е бил хванат на терминала за идващи на летище Истанбул и у него била открита базата данни. Полицията задържа и петимата мъже, работещи за иранското разузнаване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР