Нахлуването на Русия в Украйна даде нов политически тласък на

...
Нахлуването на Русия в Украйна даде нов политически тласък на
Коментари Харесай

Войната на Русия в Украйна съживява плановете за разширяване на ЕС

Нахлуването на Русия в Украйна даде нов политически подтик на Европейския съюз и на проектите му за разширение към стратегически значимите Западни Балкани. Но дали прилежащият район е подготвен - и желае - най-сетне да направи нужните стъпки за присъединение към съюза, остава неразбираемо.    Западните Балкани, състоящи се от Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Косово и Сърбия, съставляват забележителна празнота в картата на Европейски Съюз в Югоизточна Европа. Въпреки че през последните две десетилетия след разпадането на социалистическата федерация Югославия през 1992 година всяка от тях подаде молба и получи статут на кандидатка или евентуална кандидатка за участие, напредъкът по присъединението като цяло е муден.    " Виждам, че Европейският съюз е по-подготвен за Балканите, в сравнение с Балканите за Европейския съюз ", разяснява Мирослав Лайчак, специфичен представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина и Западните Балкани, пред CNBC.   

Присъединяването към блока е непоколебим и постоянно нескончаем развой, включващ няколко стадия на договаряния и промени, с цел да се подсигурява, че страната кандидатка дава отговор на правосъдните, административните и икономическите стандарти на Европейски Съюз. 
Лайчак подчертава, че в предишното страните от Западните Балкани са се колебаели дали в действителност да се ангажират с такива промени, тъй като " не са вярвали в същинското европейско бъдеще " - или че могат действително да изпълнят условията. Но всичко това се промени с експлоадирането на войната на прага на Европа през февруари 2022 г.    В рамките на няколко дни след нахлуването на Русия Украйна, прилежаща Молдова, а скоро по-късно и близка Грузия подадоха заявки за статут на претенденти за участие в Европейски Съюз. До края на 2023 година блока започва договаряния за присъединение с Украйна и Молдова и даде статут на кандидатка на Грузия, което даде подтик на европейския план и алармира за възобновена вяра за разширение.    " Украйна, Молдова и Грузия внесоха свежа сила и ангажираност - нещо, което беше съвсем изгубено на Балканите ", споделя Лайчак. " Сега към този момент е пределно ясно, че Европейският съюз е сериозен. "     Въпреки че Украйна, Молдова и Грузия са отвън Западните Балкани и съставляват част от някогашния Източен блок на Европа, Лайчак счита, че напредъкът би трябвало да тласне района напред в договарянията за присъединение. Понастоящем те се водят във всяка страна, като се изключи Косово, което е евентуален претендент за участие, само че Лайчак отбелязва, че тази отвореност може да не остане изключително дълго време.   

" Влакът е тук, само че ще напусне гарата. Ако не се качат на него, тези страни ще пропуснат голяма историческа опция ", безапелационен е той. 
Атмосфера на разширение на ЕС    Желанието за ускорено разширение на Европейски Съюз идва в миг, когато блокът се стреми да ускори своята мощ поради войната на Русия в Украйна и разпадането на международния ред, воден от Съединени американски щати. Лайчак показва, че тази обстановка е довела до това атмосферата в Брюксел да стане " по-политическа ", в сравнение с в предишното.    " Преди постоянно се споделяше, че разширението значи разширение на зоната, в която се ползват европейските полезности и правила. Сега то се преглежда повече от геополитическа позиция ", счита той. " То ни прави по-силни, то ни прави по-големи, то прави нашия пазар по-голям. Така че то концепцията за разширение към този момент е по-малко идеалистична и по-прагматична. "     Засиленият политически акцент направи съгласуването на външната политика по-важно от всеки път за процеса на присъединение, а единството на Европейски Съюз към този момент е затруднено от неотстъпчивостта на Унгария. Това може да се окаже проблем за някои бъдещи членове.   

Сърбия да вземем за пример - най-голямата страна в района на Западните Балкани - осъжда нахлуването на Русия в Украйна, само че се опълчва на налагането на наказания против Москва. На процедура Белград постоянно влиза в несъгласие със западните съдружници по външнополитически въпроси и продължава да поддържа тесни връзки с Русия и Китай. 
Междувременно и Москва, и Пекин се стремят да засилят икономическото и политическото си въздействие в Западните Балкани в евентуален опит да дестабилизират по-широкия район.    Все отново Лайчак упорства, че нито една от двете страни не може да се конкурира с Брюксел във връзка с капиталовото и комерсиалното предложение.     " Надеждният развой на разширение е най-хубавият отговор на намесата на трети страни ", споделя Лайчак. " Би било икономическо безумство за европейските страни да търсят нещо другаде. "  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР