Нахакан и буен милиардер, , четирикратният премиер Силвио Берлускони беше

...
Нахакан и буен милиардер, , четирикратният премиер Силвио Берлускони беше
Коментари Харесай

Милиардерът Берлускони внесе бурлеска в италианската политика

Нахакан и избухлив милиардер,, четирикратният министър председател Силвио Берлускони беше медиен магнат и политически шоумен, чиито финансови и полови кавги го трансфораха в най-поляризиращата фигура в модерна Италия.

на 86-годишна възраст.
С непоклатима самонадеяност и изострен предприемачески дух, Берлускони сътвори бизнес империя, която в своя подем обхващаше браншове от строителството до малкия екран, издателската активност, търговията на дребно и футбола. Той употребява благосъстоянието си и медийните си умения, с цел да се впусне в политиката през 1994 година, като се опълчи на обичайните партии по метода, по който по-късно го направи различен магнат в областта на недвижимите парцели - Доналд Тръмп, когато беше определен за президент на Съединени американски щати през 2016 година

Многобройните критици на Берлускони настояват, че той е употребявал властта си най-вече за отбрана на личните си бизнес ползи, като показват слабите стопански резултати на Италия, закостенялата администрация и неконтролираната корупция по време на дългия му престой в държавното управление.

Самият той споделя, че е влезнал в политиката единствено с цел да спре левицата.
" Политиката в никакъв случай не е била моя пристрастеност. Тя ме накара да изгубя доста време и сила. Ако излязох на кръга, то беше единствено с цел да попреча на комунистите да вземат властта ", споделя той пред списание " Ки " в изявление по случай 80-годишнината си през 2016 година Избирателите нееднократно повярваха на неговата буйна сила и Берлускони оцеля след поредност от дипломатически гафове и кавги, в това число изказвания, че е правил секс с малолетно момиче и е провел разюздени оргии.

Но през 2011 година той бе изумен от мащабите на финансовата рецесия в Европа и се наложи да подаде оставка като министър-председател.

Последва ново оскърбление - през 2013 година беше наказан за данъчни измами, което означаваше краткотрайно премахване от Народното събрание и загуба на свидната му купа джентълмен на Ордена на труда.

Под финансов напън той продаде обичания си футболен тим " Милан ", чиито триумфи на терена в миналото отразяваха политическите му триумфи, а напъните му да трансформира медийната си група в колос от европейски мащаб в региона на радиоразпръскването по този начин и не се увенчаха с триумф.

Въпреки напредналата си възраст Берлускони организира акция преди националните избори през 2022 година, само че фамозният му искра бе избледнял, а тогавашната му преобладаваща партия " Форца Италия " ( " Напред, Италия! " ), раздирана от несъгласия, получи едвам 8% от гласовете - най-ниския резултат в историята ѝ.

Това обаче беше задоволително, с цел да се върне в държавното управление като младши сътрудник в дясна коалиция, а самият Берлускони завоюва място в Сената, с което постави завършек на парламентарното си заточение.
Както в политическата си партия, по този начин и в бизнес империята си Берлускони не оставя нито един правоприемник. Според италианското законодателство всичките му пет деца ще получат дял от активите му, до момента в който " Форца Италия " може да се бори да оцелее без него отпред.

Срещу държавния монопол с топлес шоу

Берлускони е роден през 1936 година в непретенциозно семейство в Северна Италия. След като се изявява като артист на круизни кораби, той стартира да натрупа благосъстояние от покупко-продажби с недвижими парцели в Милано през 60-те и 70-те години на предишния век. Берлускони непрекъснато отхвърля многократните обвинявания, че е получил пари от мафията, с цел да поддържа тези първични вложения.

След като построява жилищни здания, Берлускони обезпечава на наемателите им личен ефирен канал. Това дружество бързо се разраства в национална мрежа, която в последна сметка разрушава държавния монопол, запознавайки римокатолическа Италия с удоволствията от топлес шоута и американски сапунени опери.

Поради бюрокрацията в Италия е било съвсем невероятно да се реализира прогрес без политическо застъпничество и когато основният бранител на Берлускони, водачът на Италианската социалистическа партия Бетино Кракси, избяга в чужбина, с цел да избегне обвинявания в корупция, магнатът реши самичък да се включи в политиката, като назова партията си на скандиран по стадионите възклик.
След като остарялата политическа класа беше пометена от обвиняванията в рушвет, италианците одобриха с усмивка уверенията на Берлускони, че знае по какъв начин да оправи страната, и броени месеци по-късно го избраха за министър-председател. Правителството му просъществува едвам половин година, като обединението се разпадна след новината, че против него е почнало следствие за корупция, обвързвана с бизнес ползите му.

Правните проблеми съпътстват Берлускони през цялата му политическа кариера и той е наказан по най-малко седем каузи по съществени обвинявания, в това число за подкупване на сенатор и подкупване на съдии.

 Метод или полуда? Проруската позиция на Берлускони вреди на Мелони и на Италия Метод или полуда? Проруската позиция на Берлускони вреди на Мелони и на Италия

Тези присъди в последна сметка бяха анулирани при обжалване или анулирани от съдилищата заради давностния период, който дава на магистратите избран интервал от време, с цел да приключат наказателното гонене - време, което при едно от ръководствата на Берлускони беше внезапно кратко.

Берлускони съобщи, че е бил жертва на правосъдно гонене, ръководено от левицата, а гласоподавателите го поддържаха и го върнаха на власт на изборите през 2001 година Избран за народен представител през 2006 година, той се завърна през 2008 година, като употребява чара и уменията си за водене на договаряния, с цел да сплита постоянно спорещи дясноцентристки обединения.
На интернационалната сцена той поддържа изключително близки връзки с съветския президент Владимир Путин - другарство, което той защитаваше даже след съветската инвазия в Украйна през 2022 година, предизвиквайки неодобрение от целия политически набор на Запад. Отношенията на Берлускони с европейските сътрудници постоянно бяха остри, най-много по време на рецесията с държавния дълг през 2011 година, отговорност за което беше виждана в неговата роля. В биографичната книга " Моят път ", написана от Алън Фридман, се споделя, че връзките са се влошили дотолкоз, че тогавашният френски президент Никола Саркози отхвърля да му подаде ръка.

Бунга бунга

В същото време половият живот на Берлускони пълнеше международната преса, в това число и с любопитни детайлности за прословутите му празненства " бунга бунга ".

Магистратите настояват, че той е платил хиляди евро за секс с родената в Мароко танцьорка в нощен клуб Карима Ел Махруг, известна като " Руби, крадлата на сърца ", когато тя е била малолетна.

Той отхвърля това, само че признава, че я е измъкнал от полицейски сектор, като е споделил, че е племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак. В последна сметка съдът го оправдава по обвиняването за секс с малолетна, като декларира, че той не е трябвало да знае, че тя е под 18 години.
Въпреки че Берлускони се отнасяше с лекост към репутацията си на коцкар, втората му брачна половинка Вероника Ларио не я приемаше и изиска бракоразвод, като съобщи, че не може да живее с мъж, който " посещава малолетни ". Първоначално ѝ е присъдена една от най-големите суми за бракоразвод в италианската история - 1.4 млн. евро месечна прехрана. Но сходно на доста правосъдни решения, които са в негов ущърб, Берлускони апелира и по-късно сумата е понижена до нула.

Множеството кавги се отразиха на живота му и през 2011 година той се отдръпна от поста министър-председател, когато Италия се приближи до дългова рецесия от гръцки вид. Тълпа от присмехулници изкрещя възторжено, когато кортежът му се насочи към кабинета на президента, с цел да връчи оставката му.

С течение на годините обаче накърненият му имидж възвърна част от остарелия си искра и той от ден на ден се възприемаше като общественик старейшина, който оказва умерено въздействие върху по-екстремистките сили в консервативния лагер.

 Милиардерът Берлускони внесе пародия в италианската политика
© Reuters

Когато през септември 2020 година беше приет в болница с тежка форма на ковид, той беше залят с пожелания за бързо излекуване от всички страни, което означи реабилитацията му в италианското общество.

Той в никакъв случай не се ожени наново, само че през 2022 година подписа " алегоричен " брак с партньорката си Марта Фасина, 53 години по-млада от него, която носеше бяла булчинска рокля на неофициалната гала.

Нестандартни смешки

Берлускони беше един от най-необикновените персонажи, излизали от постоянно странния политически пейзаж на Италия, пламенна фигура, чиито ексцентрични смешки сами по себе си биха умъртвили политическата кариера в множеството страни от Европейския съюз.

След като Барак Обама беше определен за първия афроамерикански президент на Съединени американски щати, Берлускони го поздрави за това, че е " висок, хубав и загорял на слънцето ".
Но неговия постоянно клоунски темперамент и многократните пластични интервенции криеха изострен политически разум и съвсем необикновен гений да се вживява в страховете и паниките на елементарните италианци.
Самият Берлускони не съжалява за политическата си кариера, макар че очевидно усеща, че постоянно е бил излъчен.

" Всичко, което знам, е, че както във външната, по този начин и във вътрешната политика не съм направил нито една неточност ", сподели той пред списание " Ки " през 2016 година " Но когато се замисля, не мога да си спомня името на нито един другар в политиката. "

(Превод от британски: Пламен Йотински; БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР