Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) успяха да спрат настъплението на

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) успяха да спрат настъплението на
Коментари Харесай

Украйна спира настъплението на руската армия към Харков

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съумяха да спрат настъплението на съветската войска в северната част на Харковска област седмица и половина след началото му, сподели специалистът по разбор на отворени данни Юлиан Рьопке пред Bild.

Според него по две съществени посоки съветската атака в действителност е замряла. В посока Липци тя остава в същите гранични села, които завладя през първите три дни на настъплението. В региона на Волчанск също на практика няма прогрес, макар че борбите за града не престават.

" Украинските сили съумяха да спрат напредването на Русия благодарение на новото американско въоръжение, което стартира да идва в Украйна през май ", споделя Рьопке. Украинските въоръжени сили интензивно употребяват управляеми бомби GLSDB, противотанкови ракетни системи Javelin и 155 mm артилерийски снаряди. Само за един ден, 20 май, съветските въоръжени сили изгубиха 67 бронирани машини в Украйна. 

Пристигането на западни муниции пред Ройтерс Павел, артилерист от гаубичния разряд на 92-ра обособена десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили. „ Преди бяхме позиционирани в региона на Бахмут, в този момент ни трансферираха тук. Тук е доста „ по-горещо “. Там нямахме снаряди. Тук имаме, започнаха да ги доставят. Има какво да работим и да се борим ", сподели той.

„ Ако можем да демонстрираме в този момент, че сме способни в такава рискова обстановка да спрем широкомащабното нахлуване против Харков и Харковска област, врагът няма да посмее да намерения да нападна Киев, Чернигов, Сумска или Полтавска област ", надява се артилеристът.

Липсата на напредък на съветската войска е и от Института за проучване на войната (ISW). Военните анализатори означават, че към 21 май настъпателният подтик в харковското направление на практика е пресушен. Общо, съгласно ISW, за 11-те дни на настъпателната интервенция съветските военни са съумели да напреднат най-много 10 км в посока Харков и 7 км в посока Волчанск.

Преди ден The Economist проекта на Русия за отчасти обграждане на Харков. Според документа интервенцията трябваше да стартира на 15-16 май, само че по незнайни аргументи това става по-рано - на 10 май. Избрани са две направления за офанзива.

В западна посока съветските военни трябваше да доближат до село Борщевая в границите на 72 часа, откъдето артилерията можеше да удари Харков. Там съветските сили са спрени и отблъснати на 10 км от 92-ра бригада, която бързо е трансферирана в региона, твърди The Economist. В източна посока проектът на Русия е достигнала град Печенег, ситуиран южно от Волчанск.

Според  заместник-началника на Главното разследващо ръководство (ГУР) на МО на Украйна Вадим Скибицки, за офанзивата против Харков Русия е съсредоточила 35 хиляди военнослужещи на руско-украинската граница и общо е щяла да включи в интервенцията сред 50 и 70 хиляди души. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР