Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на

...
Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на
Коментари Харесай

Спектакълът „Бомбето“ е победител на фестивала в Стара Загора

Наградата за най-хубав театър GRAND PRIX на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ Пиеро “ беше присъдена на Държавен куклен театър- Пловдив за спектакъла „ Бомбето “. Това стана ясно по време на извършената нощес  тържествена гала на сцената на Кукления спектакъл в Стара Загора.

Журито под председателството на режисьорката Веселка Кунчева, в което бяха и сценографката Мариета Голомехова, съветската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков избра премията за музика да бъде извоювана от Милен Апостолов за спектакъла „ Ученикът на гибелта “ на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “- Плевен, спектакъла „ Хартиени истории “ на Фондация спектакъл Корсар и спектакъла „ Кълбо “ на Център за изкуства „ За Родопите “- Бостина.Отличен за най-хубава сценография беше спектакълът „ Дневникът на един вманиачен “ на Театър Кредо- София с създатели Нина Димитрова и Васил Василев- Зуека. Наградата за женска роля беше присъдена на Мелин Ердинч за спектакъла „ Лукчо “ на Театър „ Ателие 131 “- София, премия за мъжка роля сграбчиха Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов за спекталъка „ Лукчо “ на Театър „ Ателие “ 313- София.

Елитното жури присъди премията за постановка на Катя Петрова за работата и в спектакъла „ Бомбето “ на Държавен куклен театър-Пловдив. Отличието за пробни и нови филми отпътува за Словакия и спектакъл „ Одиво “- Банска Бистрица за спектакъла „ Ignis Fatuus ”.

Младите театрални критици Катерина Георгиева, Анита Ангелова, Наталия Вълкова и Десислава Василева отличиха Наградата на младата театрална рецензия на Фондация „ Театър Корсар “- София за спектакъла „ Хартиени истории “. Наградата за повсеместен принос в развиването на кукленото изкуство почетен професор Боньо Лунков. Отличието е учредено от доктор Валентин Стоянов, наследник на Коста Вълков - един от създателите на Кукления спектакъл в Стара Загора.

В конкурсната програма  на тазгодишното издание на Международния куклено- сценичен фестивал „ Пиеро “ взеха присъединяване 11 спектакъла от страната и Европа. По време на шестте фестивални дни беше показана и богата съпътстваща стратегия.

Организатори на събитието са Държавен куклен спектакъл – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО ”, Министерство на културата, Национален фонд Култура и организационната поддръжка на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала вземат участие и сдружения с идеална цел, сдружения, компании и други организации. Средствата за организация и осъществяване на фестивала се обезпечават от: Община Стара Загора; Министерство на Културата; ДКТ Стара Загора; Национален фонд Култура;Спонсорство, дарения, взаимна активност, планови сесии и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР