Наемането на работна ръка в САЩ се е забавило през

...
Наемането на работна ръка в САЩ се е забавило през
Коментари Харесай

Новите данни за пазара на труда в САЩ няма да разхлабят политиката на Фед

Наемането на работна ръка в Съединени американски щати се е забавило през лятото и безработицата се е повишила през август, което някои анализатори виждат като знак, че пазарът на труда се охлажда в лицето на високите лихвени проценти, само че не и като задоволително мощна причина, която да накара Федералния запас да разхлаби скоро паричната си политика.

Американските работодатели са разкрили 187 000 работни места предишния месец, до момента в който броят на чиновниците на щат през юни и юли са ревизирани надолу с общо 110 000, заяви Министерството на труда в петък.  

През интервала юни-август приблизително месечно са добавени 150 000 работни места, което е спад от междинното нарастване от 238 000 в интервала март-май.

Най-много работни места са добавили секторите опазване на здравето, отдих и хотелиерство, обществено подкрепяне и строителство. Междувременно броят на чиновниците във фабриките е в застой, до момента в който заетостта в бранша на осведомителните технологии понижава тази година.

От отчета за пазара на труда излиза наяве още, че нивото на безработица е 3,8% за предишния месец по отношение на 3,5% през юли.

Средните почасови приходи на работещите са се повишили с 4,3% през август по отношение на година по-рано, което е спад от 4,4% през юли, само че и много над темповете преди пандемията.

Докладът мъчно ще реши алтернативите пред Фед

Данните за работните места са значими за членовете на Федералния запас, когато дефинират дали ще би трябвало да покачат още веднъж разноските по заемите, с цел да забавят стопанската система и да подсигуряват, че инфлацията продължава да понижава.

Настоящият отчет дава причини на Фед да задържи лихвените проценти на настоящето им равнище този месец, само че няма да позволи елементарно дебата дали централната банка на Съединени американски щати би трябвало да увеличи лихвите още веднъж през ноември или декември. Други данни демонстрират, че по-широката стопанска система остава мощна, като тези за потребителските разноски от през вчерашния ден, които демонстрираха, че американците са нараснали харченето това лято.

Някои членове на Фед не виждат нужда от по-нататъшно повишение на лихвените проценти, защото чакат предходните нараствания да продължат да отслабват стопанската система, като създадат вземането на заеми по-скъпо и мъчно за фирмите и физическите лица.

Други се тормозят, че мощният стопански напредък може да докара до по-бавен спад на инфлацията от предстоящото, в случай че Фед не отговори, като увеличи още веднъж лихвите.

В речта си преди седмица ръководителят на Фед Джером Пауъл остави вратата отворена за повишение на лихвите по-късно тази година, в случай че стопанската система не се забави задоволително, с цел да убеди централните банкери, че скорошният спад на инфлацията ще бъде резистентен.

Намаляващото търсене на служащи, което разхлабва пазара на труда, без да провокира всеобщи съкращения, е идеалният сюжет за стопанската система, разяснява Люк Тили, основен икономист в Wilmington Trust Investment Advisors.

Други анализатори също се надяват на меко приземяване - резултат, при който стопанската система се охлажда задоволително, с цел да управлява инфлацията, без да изпада в криза.

Смесени сигнали

Заплатите в Съединени американски щати изпреварват инфлацията през последните месеци, давайки подтик на покупателната дарба, който оказа помощ икономическият напредък да остане по-силен от предстоящото при започване на годината.

Това развиване е положително за семействата, след две години на инфлация, изцеждаща виталния стандарт, както и за стопанската система, защото разноските на потребителите съставляват две трети от икономическата интензивност.

В същото време растежът на заплатите, който остава по-висок от междинния ритъм преди пандемията и над темпа от 3,5%, считан от членовете на Фед и доста икономисти за съчетаем с 2% инфлация, може да добави към провокациите пред централната банка на Съединени американски щати.

Други данни алармират, че пазарът на труда в действителност остава извънредно стегнат.

Безработицата се движи покрай 50-годишно дъно, а делът на заетите възрастни в най-хубавите им трудови години (25-54 г.) - е на най-високото си равнище от над 20 години.

Ако работните места се усилват постепенно, тъй като просто няма задоволително хора за наемане, а не заради спадащо търсене на служащи, натискът върху заплатите и цените може да остане висок и да усложни сюжета за меко приземяване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР