Надзорният орган, отговарящ за защитата на данните в Нидерландия, проверява

...
Надзорният орган, отговарящ за защитата на данните в Нидерландия, проверява
Коментари Харесай

Нидерландия разследва Tesla за изтичане на данни на милиони потребители

Надзорният орган, отговарящ за отбраната на данните в Нидерландия, ревизира информация за евентуални нарушавания на Tesla, като процедурата е в доста ранен стадий.

Всичко стартира с обява на Handelsblatt, съгласно която компанията на Илон Мъск не е съумяла да отбрани съответно данните на клиентите, чиновниците и бизнес сътрудниците си. Германското издание пази обвиняването си със „ 100 гигабайта поверителни данни, подадени им от осведомител “. Вестникът твърди, че сензитивна информация за клиентите може да бъде открита " в обилие " в набор от данни, обозначен като Tesla Files.

" Запознати сме с историята на Handelsblatt и преглеждаме случая ", разяснява представител на регулатора на страната, в която се намира европейската централа на Tesla, само че отхвърля какъвто и да било коментар за това дали организацията може да стартира или е почнала публично следствие.

Звеното е било осведомено публично за обявата от своите сътрудници в Бранденбург. Службата за отбрана на данните на немската провинция, където се намира европейската гигафабрика на Tesla, дефинират приключването на данни като " солидно ".

" Не си припомням подобен мащаб ", декларира служителят по отбрана на данните в Бранденбург Дагмар Хартге, като прибавя, че казусът е предаден на нидерландските управляващи, които ще носят отговорност, в случай че изказванията доведат до законови дейности. Те разполагат с няколко седмици, с цел да решат дали да се занимаят със случая в границите на европейска процедура.

Файловете включват таблици, съдържащи информация за повече от 100 000 някогашни и сегашни чиновници, в това число номера на обществената осигуровка на основния изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск, дружно с персонални имейл адреси, телефонни номера, заплати, банкови данни на клиентите и секретни данни от производството, оповестява Handelsblatt.

Тази вест провокира реакция и от страна на синдикатите в Германия. Профсъюзът IG Metall декларира, че разкритията са " притеснителни ", и се обръща с апел към Tesla да осведоми чиновниците си за всички нарушавания на отбраната на данните и да предизвиква просвета, в която те могат да повдигат сходни въпроси и да вършат недоволства намерено и без боязън.

" Тези разкрития се вписват в картината, която придобихме за малко по-малко от две години ", декларира Дирк Шулце, предстоящ областен началник на IG Metall за Берлин, Бранденбург и Саксония.

Handelsblatt цитира юрист на Tesla, съгласно който " неудовлетворен някогашен чиновник " е злоупотребил с достъпа си като сервизен механик, и прибавя, че компанията ще предприеме правни дейности против лицето, което подозира за приключването на информация.

Ако бъде подведена под отговорност, Tesla може да бъде санкционирана с до 4% от годишните си продажби, което би могло да възлезе на 3,26 милиарда евро. И сходна голяма санкция за американски колос в Европа няма да е казус. Тази седмица компанията-майка на Фейсбук – Meta, беше санкционирана с рекордните 1,2 милиарда евро от водещия регулатор за отбрана на персоналните данни в Европейския съюз поради обработката на потребителска информация и получи пет месеца, с цел да спре прехвърлянето на потребителски данни в Съединени американски щати.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР