Надежда УШЕВАДесетото юбилейно издание на изложбата на керамика Троянски майстори

...
Надежда УШЕВАДесетото юбилейно издание на изложбата на керамика Троянски майстори
Коментари Харесай

Пазителят на традициите

Надежда УШЕВА
Десетото юбилейно издание на изложбата на керамика " Троянски майстори " ще се състои през май. Официалното му разкриване е на 18-и от 17,30 ч. в зала 1 на Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, община Троян. Тази година събитието е със спортен темперамент. Каним художници-керамици от страната и чужбина, освен от района. Идеята ни е да вдигнем нивото и да конкурираме създателите, като предизвикваме тяхното креативно ентусиазъм, сподели за ДУМА Иванка Джабраилова, шеф на НИХЗИ. Тя добави, че има награден фонд и поощрителна премия за млад създател. Сега в надпреварата ще вземат участие единствено художници-керамици, а през идната година - създатели от други приложни изкуства. Но в експозицията на тазгодишната галерия могат да се изявят и тези създатели, без да бъдат оценени творбите им, изясни Джабраилова. И добави: " Очакваме създатели, с чието изкуство в действителност да се гордеем! " Повече информация и условия за присъединяване са оповестени на уеб страницата на Националното ревю https://www.fairoreshakbg.com/. > Идеята за основаване на Изложение на националните художествени занаяти е самобитно продължение на линията за запазване и развиване на националната художествена просвета, следвана в тогавашната Троянска околия. През 1962 година тук е инициирана първата по рода си в страната Конференция за положението и развиването на националните художествени занаяти в Ловешки окръг, съпроводена от занаятчийска галерия. Традиция е продукцията да се демонстрира на панаири. Панаирът на Троянския манастир е най-големият занаятчийски пазар още от средата на XVIII век, събирал майстори от всички краища.
Възникналите в Троянско няколко предприятия за керамика, тъкани и пирография се нуждаели от естетически мостри в духа на традицията за производството си. Важен е и фактът, че още при започване на XX век са открити занаятчийски учебни заведения - дърводелско и грънчарско. Занаятчийските изложения на Троянската известна банка и занаятчийската общественост - краткотрайни и непрекъснати, от 30-те година на XX век са друга форма за подкрепяне и образуване на майсторите и представянето им в страната. Ето за какво идва напълно естествено да бъде подкрепена концепцията за занаятчийско ревю - от общността, и на всички управнически равнища, да се даде подтик на начинание, което ще трансформира Троянския край от " люлка на занаятите " в " страж на традициите ". А за локалните хора е просто ПАНАИРЪТ. Днес това е Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. То е единственото в страната, в чиито просторни зали са показани забележителни предмети на националните художествени занаяти, направени от изтъкнати майстори от всички етнографски региони на България. Националното ревю се основава през 1971 година върху терен от 50 дка с 4500 кв.м изложбена повърхност, с цел да съхранява материалната и духовната просвета на възрожденските ни предшественици. Има девет изложбени зали. > Националното ревю е неповторимо както с експонатите, по този начин и с опцията посетителите действително да вземат участие в изработването на творби. Всяка зала разполага с оборудван демонстрационен ъгъл, където фенът може освен да следи по какъв начин се вършат, само че и да опита самичък да се допре до присъщите за района занаяти - грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество. Създавайки с ръцете си нещо своеобразно и автентично, отнасяйки със себе си освен сувенира, само че и загатна от новото прекарване. Тази концепция има за цел да трансформира практикуването на някои от занаятите в самобитна форма на арт терапия.
         
50 години НИХЗИ, бранещ националния дух 
 
показва самобитната страна на българския живописен талант - националните художествени занаяти. Съхранява и подтиква тяхното развиване посредством редица интернационалните, национални и авторски изложения. Освен керамиката, присъщи за Троянския край са и бъкличарството, дърворезбата, ковачеството, медникарството, тъкачеството. Те са показани в изложбените зали и всеки посетител може да улови неповторимата атмосфера на българската обичайната просвета.
В зала номер 4, да вземем за пример, се любуваме на цветовата естетика на ръчно направени и обагрени произведения. Традиционните троянски тъкани шарени халища, китеници и черги разкриват напълно нов свят от цветове, краски и композиции. Присъщи са съчетания от червен, наследник, зелен, черен, жълт и естествен звук. Според античните поверия всяка шарка е заредена със съкровена символика. Освен типичните за Троян тъкани произведения, могат да се видят хубости на наши майстори от всички етнографски области. 
И още - ще разберете за значимата функционалност на двойния сватбарски бърдук. Той е троянско откритие, което не може да се види на друго място. Сватбарската дамаджана е основана по този начин, че да събира по едно и също време греяна и студена ракия, от която има право да пие единствено бащата на момата след първата брачна нощ. Няма да съумеете да отпиете от обредната сватбарска дамаджана, само че можете да научите цялата й история, в случай че посетите институцията. Специално място е отделено на прословутата троянска керамика в експозиция, която наблюдава развиването и предаването на майсторлъка от потомство на потомство.
Троян е прочут като българската столица на керамиката, където и в този момент се разбулва магията на това изкуство, тъй като всеки самичък може да създаде керамичен съд под зоркото око на умел занаятчия, да застине пред внушителни керамични произведения - дело на рода Йовкови, потомствени грънчари. Стомни и бърдуци оживяват в експозициите, с цел да приветстват любопитни гости.
Какво знаем за известната троянска шарка?
Златните ръце на занаятчиите творят съдове за бита с изкусни краски, в които влагат душата си. Троянската шарка " капка " се поставя в горната част на керамичните съдове и разказва изящни кръгове, които чрез гребен или перо се " повличат ". Ако посетите НИХЗИ, може би да отгатнете дали " скачени сърца ", " захариеви китки " или разтворени " пеперудени криле " са вплетени в троянската шарка върху съдовете от керамика.
Популярността на Троянската керамична школа през Възраждането се дължи на опитността на майсторите да основават практични съдове. Преобладават меките земни нюанси - жълто, кафяво и зелено, а декорацията е три съществени типа: ангобна, врязана (гравирана) и пластична. През XX в. конкуренцията трансформира нормалната троянска керамика. Цветовата гама става пъстра. Акцентът е в нейната орнаментика. Сред известните остарели майстори от региона са Байо Добрев, Ангел Ковачев, Петър Цонков, Дочо Миревски, Дули Маринчевски, Йовка Кънчева, Цочо Петров, Цонко Тодоров, Минко Маринчевски, Минко Белевски. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР