Остава по-малко от година до изборите за Европейски парламент следващия

...
Остава по-малко от година до изборите за Европейски парламент следващия
Коментари Харесай

Бенджамин Фокс: Какъв ще е ЕС след евровота пред 2024?

Остава по-малко от година до изборите за Европейски парламент идващия юни и доста неща зависят от отговора на един въпрос –  ще се кандидатира ли Урсула фон дер Лайен за втори мандат като ръководител на Европейската комисия?
Ако, както се чака, фон дер Лайен реши да не се кандидатира за поста общоприет секретар на НАТО и избере да остане за втори мандат като ръководител на Комисията, тя съвсем несъмнено ще получи поддръжка от болшинството в столиците на Европейски Съюз.
Допълнителният резултат би бил, че няма да има акция с шпиценкандидат (метод за избиране на ръководител на Европейска комисия, изискващ главните политически фамилии в Европейски Съюз да изберат собствен претендент – б. ред.) Групите на социалистите, Обнови Европа, Зелените и Левицата ще изберат водещ претендент, само че техните политически играчи едвам ще стигнат до огромната борба.
След като водачите на Европейски Съюз отхвърлиха шпиценкандидата на ЕНП Манфред Вебер след изборите през 2019 година, избирането на фон дер Лайен направи концепцията за водещия претендент ненужна. „ Ние не желаеме да сме тези, които са я умъртвили “, сподели почитан представител на партийна група пред EURACTIV.
Оглавяваната от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия (2019-2024)
Това би премахнало всеки същински „ европейски “ детайл в акцията, изключително откакто националните държавни управления още веднъж отхвърлиха да одобрят въвеждане на транснационална листа за избиране на дребен брой евродепутати. Законодателно предложение за реформиране на изборния закон на Европейски Съюз – което включва транснационални описи и проекти за понижаване на възрастта за гласоподаване до 16 години – съвсем несъмнено ще остане блокирано от националните министри и ще се срине, откакто институциите на Европейски Съюз се разхлабен за предизборната акция идната пролет.
Оглавяваната от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия (2019-2024)> Миграция > Подкрепата на фон дер Лайен от националните държавни управления беше подсилена от сключването през юли на съглашение с Тунис на стойност 785 милиона евро, което ще обезпечи икономическа поддръжка за северноафриканската страна в подмяна на по-мащабни дейности за попречване на миграцията през Средиземно море.
Египет евентуално ще бъде идващият в листата на Комисията и проектоспоразумение с държавното управление на президента Абдел Фатах ел Сиси се чака преди края на годината.
Министрите се споразумяха за обща позиция за шерването на бремето с мигрантите през юни, със система за непринудено пренасяне и такса от 20 000 евро за всеки мигрант, който дадена страна твърди, че не може да одобри.> Национални изследвания > Предстоящите избори в Полша и Нидерландия евентуално ще бъдат следени от близко в цяла Европа преди идващия юни. В Полша ръководещата дясна националистическа партия „ Право и правдивост “ (PiS), която е непрекъснат бодил в очите на водачите на Европейски Съюз по въпросите на върховенството на закона, миграцията и изменението на климата, води в социологическо изследване преди гласуването на 15 октомври.
По-непредсказуемо е какво ще се случи в Нидерландия през ноември, където министър председателят Марк Рюте се отдръпна след повече от десетилетие на власт. Длъжностни лица споделят, че в случай че демократичната партия на Рюте Народната партия за независимост и народна власт не успее да сформира държавно управление с актуалните си съдружни сътрудници, Християнския съюз и D 66, фермерската партия, която оглави анкетите на общинските избори по-рано тази година, може да образува коалиция с Левицата /Зелен алианс, който ще бъде управителен от шефа на Европейската комисия по климата Франс Тимерманс.
Консерваторите считат, че са във възходяща крива. В Гърция партията Нова народна власт на Кириакос Мицотакис завоюва втори мандат през април. Мицотакис е един от най-близките съдружници на водача на ЕНП Манфред Вебер и преизбирането му се възприема като персонален успех за шефа на ЕНП.
Представители на ЕНП са уверени, че ще останат най-голямата партийна група в Европейския парламент след изборите през юни идващия месец, запазвайки позицията, която заемат от 1999 г.> Преоформяне на съюзи > Социологическите изследвания демонстрират, че ще има изборни победи на евроскептичната група на европейските консерватори и реформисти и крайнодясната група „ Идентичност и народна власт “. Това провокира диалози за преоформяне на съюзи, изключително вдясно, като водачът на ЕНП Вебер се пробва да построи близки връзки с италианския националистически министър председател Джорджа Мелони.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР