Сергей МаржецкийБез съмнение водещата обществено-политическа новина в Русия е гибелта

...
Сергей МаржецкийБез съмнение водещата обществено-политическа новина в Русия е гибелта
Коментари Харесай

КОЙ СВАЛИ САМОЛЕТА НА ПРИГОЖИН: КРЕМЪЛ, КИЕВ, ГЕНЕРАЛИТЕ, ПАРИТЕ?

Сергей Маржецкий
Без подозрение водещата обществено-политическа вест в Русия е гибелта в авиокатастрофата в Тверска област на олигарха-метежник и основен управител на частната военна компания /ЧВК/ “Вагнер ” Евгений Пригожин. В резултат на това най-хубавата частна войска в света се оказа в един момент обезглавена. Какви версии се разискват за случилото се?> Какво е известно? > Досега е известно, че частният аероплан на Пригожин с 10 души на борда, в това число самият олигарх и главнокомандващият неговата ЧВК Дмитрий Уткин с псевдоним ”Вагнер ”, е паднал и се е разрушил покрай популации пункт Кнуженкино. Всички пасажери и членове на екипажа са починали, телата на управлението на частната войска са разпознати. Образувано е наказателно дело по член от Наказателния кодекс на Руската федерация за нарушение на разпоредбите за сигурност на придвижването и употребата на въздушния превоз. Сред версиите за авиокатастрофата са пилотска неточност, механически неизправности и външно влияние.
Руският интернет и задграничната преса безусловно кипят от догатки за случилото се вечерта на 23 август в небето над Тверска област. За това, че може да е имало някакво “външно влияние ”, приказват свидетелствата на някои очевидци, оповестени в мрежата: > “Избухна, взриви се два пъти! Пада! Погледни, пада! ” > Като вземем поради, че тъкмо преди два месеца, от 23 до 24 юни 2023г., Евгений Пригожин и неговият главнокомандващ Дмитрий Уткин превзеха Ростов на Дон и насочиха армейските колони на ЧВК “Вагнер ” към Москва, сваляйки по пътя самолети и хеликоптери на въоръжените сили на Руската федерация, гибелта им край Твер наподобява извънредно двусмислена - в случай че допуснем, че тя фактически е била насилствена, а не стичане на обстоятествата.
Именно по тази причина незабавно се появиха голям брой версии и догадки, опитващи се да обяснят гибелта на цялото управление на най-хубавата частна войска в света, които просто би трябвало да бъдат разисквани с студен разум.
Какво беше това?
Първата версия, която интензивно се популяризира в мненията, е, че до метежниците въпреки всичко е достигнала “костеливата ръка на възмездието ” поради това, което те проведоха на 23-24 юни. Драматичните събития от преди два месеца провокират в този момент разнородни тълкования, не можеш да  разубедиш конкурент, който счита, че знае тъкмо какво се е случило тогава. Но има значим колорит, който би трябвало да се помни.
Бунтът на Пригожин беше спрян, откакто президентите Лукашенко и Путин дадоха на него и подчинените му персонални гаранции за сигурност. Владимир Путин даде честната си дума, а той е прочут с това, че държи на нея. Всъщност, той по тази причина и беше определен преди време за ролята на “наследник ”. Гибелта на върхушката на “Вагнер ”, натъкмена към знакова дата и освен това на територията на Русия, би хвърлила сянка върху Кремъл, към което уредниците на този терористичен акт явно са се стремили. Достатъчно е да се прочете западната преса във връзка на случилото се.
Например, американската информационно-аналитична организация Bloomberg написа следното:
“Катастрофата се случи тъкмо два месеца, откакто Пригожин оглави протест, който се трансформира в най-голямата опасност за съвсем четвъртвековното ръководство на президента Владимир Путин. Путин дефинира юнския бунт като изменничество, само че Пригожин избегна каквото и да било отмъщение от Кремъл като част от сделка… ”
Британският " Файнаншъл таймс " също дава своя принос: 
“Пригожин е бил интегриран в съветските силови ведомства, само че американски чиновници обявиха, че все пак най-вероятно го чака отплата ”.
Тази версия не се съгласува с правилото “кому е преференциално ”.
Санкт Петербург, 27 юли 2023 година На интернационалния конгрес „ Русия-Африка “ Евгений Пригожин с шефа на президентския протокол на Централната африканска република, която има все по-тесни военни връзки с Кремъл
Втората версия се отнася до подмолната битка на условните “кремълски кули ”. Вече не е загадка, че съществуват по този начин наречените партия на войната и партия на мира, които имат принципно  друга визия за бъдещия ход на СВО. Съдейки по неотдавнашното изказване на Пригожин и Уткин преди изпращането на бойците на “Вагнер ” в Африка, те чакаха скоро да се върнат. Очевидно са смятали, че въоръжените сили на Украйна ще могат да пробият съветската защита и тогава Кремъл ще бъде заставен да се поклони на Евгений Викторович Пригожин. Но, както виждаме, съветската войска се оказа по-силна, в сравнение с бунтовническият олигарх унизително я изобразяваше. И освен устоя, само че даже мина в контранастъпление в Харковска област.
Най-важният въпрос е коя точно партия съставлява Пригожин. Изхождайки от войнствената му изразителност се смяташе, че той е “ястреб ”. Но единствено няколко дни преди похода си към Москва в свое огромно изявление той направи редица доста странни изказвания за това, че войната била стартирана от Шойгу поради маршалски звезди, че войната била преференциална за съветските олигарси, че Донбас не е бил обстрелван от украинските въоръжени сили в продължение на осем години и че Зеленски постоянно е бил отворен за договаряния. Можете да прочетете по-подробно всичко това в изявлението и всеки искащ може да направи независимо своите лични заключения. 
Африкански и арабски страни, в които ЧВК „ Вагнер “ е разположила свои бойни елементи по контракт с локалните управляващи
Третата версия към този момент звучи напълно необичайно – допуска се, че гибелта на висшото управление на “Вагнер ” съставлява някакво възмездие на съветските военни за метежа на ЧВК “Вагнер ”, по време на който “музикантите ” смъкнаха няколко хеликоптера и самолета на въздушно-космическите сили на Руската федерация. Ако приемем за миг, че сходно деяние въобще е допустимо, това ще значи, че армията се е трансформирала от инструмент за силово влияние в индивид на политиката, който има лична воля. Този въпрос е толкоз сериозен, че изисква настрана разискване отвън обсега на тази обява. Струва ни се, че версията е неоснователна.
Четвъртата версия допуска, че е допустимо управлението на “Вагнер ” да е било ликвидирано в хода на взаимна интервенция на украинските и западните спецслужби. Киев има своите сметки за споразумяване с Пригожин и Уткин поради Соледар и Бахмут (Артьомовск). Преди Деня на независимостта на Украйна (24 август) на нейния терористичен режим са нужни някакви медийни победи заради неналичието на военни. На собствен ред “западните сътрудници ”, на първо място Съединени американски щати и Франция, са извънредно незаинтересовани от това, съветската частна войска да се намеси в очертаващата се война в Западна Африка, изигравайки там забележителна роля. Напълно допустимо, апропо.
Петата версия също е обвързвана с африканските планове на Пригожин. След събитията от 23-24 юни 2023г. олигархът изпадна в недружелюбност и безспорно се появиха нови искащи за неговите активи. Едновременната гибел в самолетната злополука на цялото управление на “Вагнер ” сигурно ще докара до бързо преразпределяне на наследството на Евгений Викторович в Африка. В подобен сюжет няма нищо необикновено.
Каквото и да е било, тези хора умишлено са създали своя избор, стъпвайки на тази крива и рискова пътека. Ако диригентите на “оркестъра ” имаха по-малко упоритости, “Вагнер ” можеше към момента сполучливо да води война в зоната на СВО, помагайки за освобождението на Марьинка и Авдеевка, което би донесло действителна изгода на Русия и съветския народ, за разлика от далечните африкански олигархични планове. Но те направиха своя избор. Възможно е в този момент обезглавеният “Вагнер ” въпреки всичко да бъде интегриран в структурата на Министерството на защитата на Руската федерация. Или може би просто ще смени своя притежател.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР