Над сто експерти, представители на институциите и граждански организации се

...
Над сто експерти, представители на институциите и граждански организации се
Коментари Харесай

ПП: Да се поеме грижа за минералните бани на България и те да станат широко обществено достъпни

Над 100 специалисти, представители на институциите и цивилен организации се влючиха във форума на „ Продължаваме промяната “, отдаден на капацитета на българските минерални бани

Да се откри механизъм, в това число с присъединяване на страната, тъй че да бъде поета грижата за минералните бани на България и те да станат необятно публично налични. Около това се сплотиха участниците на кръгла маса на 24 януари в Народното събрание, проведена от Политическа партия „ Продължаваме промяната “, с поддръжката на „ Българската асоциация за термално завещание “. Събитието беше отдадено на капацитета на българските минерални бани.

Сред съответните задания се открояват прекъсване на разрушаването на знакови уреди и разхищаването на минералните води; използване на положителни нормативни и бизнес практики, които виждаме в доста други европейски държави; основаване на настоящ народен указател на термалните извори; правене на национална тактика за развиване и отделяне на централизирана институция, която да ги ръководи.

„ Със страдание би трябвало да признаем, че доста от термалните запаси не се развиват, а се монополизират или се концентрират в ръцете на частни ползи, които ги ръководят при занижен надзор, лишавайки доста хора от полагащото им се право на свободно прилагане на лечебната вода. Събирането на всички заинтригувани и виновни страни беше сериозна поръчка да се работи на национално и на районно равнище за развиването на едно от най-ценните ни национални естествени благосъстояния “, съобщи госпожа Цветелина Симеонова – Заркин от ПГ на „ Продължаваме промяната “, хазаин на кръглата маса.

Участниците в кръглата маса споделиха, че досега в редица обитаеми места, в това число в столицата София – най-богатата столица в света на минералните води, към този момент десетилетия се пропилява техният капацитет. Често оправданието е липса на средства, само че в това време се пропущат благоприятни условия по европейски стратегии, а милиони от средствата на данъкоплатците се пропиляват в планове със съмнителна стойност, без оглед на публичния интерес, а културното ни завещание тъне в съсипия. Значението на тематиката, от позиция на здравните и обществени аспекти, културното завещание и развиването на кръговата стопанска система и туризма, беше показано при доста огромен интерес със следните презентации: „ Потенциал и изгода от термалните минерални води за зелената и кръгова стопанска система “ от Иво Анев, „ Влиянието на водите върху човешкия организъм “ от доктор Ивайло Иванчев, „ Бездомни води: минералните извори и изоставената грижа за здравето “ от арх. Слава Савова, „ Туристически разбор за опциите и изгодите “ от проф. доктор Красимира Станева, „ Термалното културно завещание “ от проф. Тодор Кръстев. Специална презентация за сливенски минерални бани за форума показа и госпожа Татяна Султанова, депутат от МИР – Сливен. Участниците посетиха и изложбата “Минералните бани на София – смисъл и избавление ” на фотографа Здравко Йончев, проведена от Политическа партия „ Продължаваме промяната “ в Народното събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР