Над половината българи са на мнение, че няма необходимост от

...
Над половината българи са на мнение, че няма необходимост от
Коментари Харесай

Над половината българи смятат, че няма нужда от предсрочни избори

Над половината българи са на мнение, че няма нужда от предварителни парламентарни избори. Резултатите от локалния избор доведоха до увеличение на дистанцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Партията на Слави Трифонов е четвърта политическа мощ.

Въпреки наситените с политически събития месеци, не се регистрира основна динамичност във връзка с оценката за работата на главните институции. Близо една четвърт (24%) правят оценка позитивно работата на Народното събрание против 63%, които дават негативна оценка. Правителството задържа малко по-високи равнища, като една трета (33%) остават с позитивна оценка, до момента в който малко над половината (53%) с негативна. За президентската институция над половината (52%) дават позитивна оценка за нейната работа, а 30% негативна.

„ Тренд “ следи всеки месец знаци за упованията на хората по отношение на стабилността на кабинета още от началото на този мандат. През ноември отчитаме очевидно по-сериозен дял (60%) в опцията, че държавното управление ще изкара цялостен мандат, а единствено 16% декларират, че съгласно тях кабинетът ще приключи своя мандат предварително. Малко над половината (52%) от всички запитани пък са на мнение, че не са нужни предварителни парламентарни избори. Динамиката, която се регистрира в данните през ноември, спрямо предходните месеци, се дължи на резултатите от миналите локални избори и одобряването на лидерската позиция от страна на ГЕРБ.

Традиционно след извършени избори, спечелилият в тях получава избран бонус, който ясно проличава и в електоралния въпрос през месец ноември. ГЕРБ продължава да държи водачеството като социална поддръжка с 23.8%, увеличавайки дистанцията с главния си конкурент – Българска социалистическа партия (18.4%). Третата позиция се резервира от Движение за права и свободи с 6.9%. Новият политически план на Слави Трифонов „ Няма такава страна “ се подрежда на четвърто място с 5.1%. Вътрешна македонска революционна организация и "Демократична България " също биха прескочили парламентарната преграда, защото събират поддръжка от надлежно 3.4% и 3.1% от всички интервюирани, което при преизчисление единствено измежду гласуващите би било над 4%.

Данните по отношение на икономическата вероятност записват леко повишение на оптимизма в последните месеци. През ноември 27% чакат усъвършенстване в идната една година, до момента в който 17% виждат по-скоро утежняване. Най-голям дял остават тези, които считат, че смяна няма да има в идната една година – 44%.

Данните са от постоянното изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните партии и институции. Проучването е осъществено в интервала 7-15 ноември 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1008 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР