Над 7700 зрелостници ще се явят на днешната първа матура

...
Над 7700 зрелостници ще се явят на днешната първа матура
Коментари Харесай

Над 7700 зрелостници се очакват на поправителната матура по български език и литература

Над 7700 зрелостници ще се явят на днешната първа матура от поправителната сесия. Тя е по български език и литература.

Зрелостният изпит стартира в 8 и половина тази заран и на него се явяват младежи, които или не са били позволени на минали сесии, или са го пропуснали или пък са получили слаба оценка при предходно явяване.  

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се счита за изискан при най-малко 30.

Зрелостниците би трябвало да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за идентичност. Необходимо е също да се явят в учебното заведение най-малко 30 минути преди началото на матурата.

На всички изпити, като се изключи този по специалност, се написа с черен химикал.  

С оглед усложнената обстановка поради наводненията в Карлово просветното министерство сътвори нова организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в Професионалната гимназия „ Христо Смирненски “, която беше наводнена. 18 зрелостници са пренасочени към други две учебни заведения в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по български език и литература в гимназия „ Братя Евлоги и Христо Георгиеви “, а шестима ще се явят на втора матура по биология в учебно заведение „ Васил Левски “.  

За втория зрелостен изпит в петък се чака да се явят над две хиляди младежи. Те избират сред 24 предмета.

Матурите по избор ще се проведат на 29 август и за там са подали заявки близо хиляда души, като изборът е сред 15 предмета.  

Държавните зрелостни изпита са общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 учебни заведения и над хиляда и 600 зали. Близо 14 000 са подадените заявки. Ангажирани за съвсем три хиляди квестори.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР