Над 60 млн.лв. да бъдат преведени от Министерството на финансите

...
Над 60 млн.лв. да бъдат преведени от Министерството на финансите
Коментари Харесай

Над 60 млн.лв. за БДЖ

Над 60 млн.лв. да бъдат преведени от Министерството на финансите към БДЖ с решение на държавното управление, заяви пред публицисти министърът на превоза Ивайло Московски, осведоми ДАРИК.

Той изясни, че допреди няколко месеца не е имало законово съображение да бъде възложен запас на железниците да могат да си погасяват задълженията поради изчакването на така наречен утвърждение за държавна помощ за БДЖ.

Тъй като това стана факт преди няколко месеца, отпущането на средства към този момент е допустимо, уточни министърът.

Московски заяви, че 42 млн.лв. още ще бъдат върнати на бюджета, защото те би трябвало да погасят задействана остаряла държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световна банка.

Министърът уточни, че 42 млн.лв. от задълженията на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума и 20 млн.лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на т.нар облигационен заем към пет банки.

" Там дългът продължава да е над 150 млн.лв., само че с тези 20 млн.лв. поемаме един ангажимент, който ще ни разреши останалите пари да бъдат разсрочени за идната година ", сподели министър Московски.

Той акцентира, че става въпрос за възмездно финансиране, т.е. останалите браншове в страната и данъкоплатците няма да бъдат ощетени с тези пари, които получава БДЖ. Системата на превоза има ангажимент да възвърне тези средства към бюджета до края на 2018 година, акцентира транспортният министър.

Московски сподели, че погасявайки задълженията, сдружението ще може да си стъпи на краката. Надявам се през есента сполучливо да започва и процедура, която да разреши пазаруване на нов преносим състав за БДЖ, което да осмисли големите вложения, които вършим в железопътна инфраструктура, заяви още министърът на превоза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР