Над 140 хиляди младежи не са заети и не участват

...
Над 140 хиляди младежи не са заети и не участват
Коментари Харесай

Зам.-министър прати 140 000 българи да стават плочкаджии: „Ще взимат повече от премиера!“

Над 140 хиляди младежи не са заети и не вземат участие в никакви форми на образование, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Емил Мингов на кръгла маса в София на тематика „ Работа за младите, младите на работа “.

На спявката зам.-министърът си разреши да прати 140 000 млади българи да стават плочкаджии и да взимат „ повече от министър-председателя “.

По думите му това е голям запас, въпросът е да можем да го раздвижим. Заместникът на компрометирания Лазар Лазаров, че идва летният сезон и в ресторантьорството и хотелиерството няма фрагменти.

Ние сме изправени пред нееднородна маса младежи, които не работят и не учат, уточни той и добави, че една част са в уязвимо състояние, в това число от ромската общественост, и друга част, които, все пак, не желаят да работят.

По отношение на първата група, заместник-министърът сподели, че сега се създава модел на центрове в самите ромски общности, където роми да приказват с младежите и да схванат какво може да ги задейства и да разбият модела, при който работят нерегламентирано и взимат обществени помощи.

Реклама

Мингов разяснява, че при втората група безработни младежи има голям проблем да се разбере за какво не желаят да работят и да учат. Той означи, че съгласно социологическо изследване България е на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си до 35-годишна възраст. Те имат средствата, които им разрешават да съществуват, без да работят, означи Мингов. Сега има акция „ Яко е да се работи “ за да им покажем, че има и различен метод, по който можеш да съществуваш, заяви той.

Имаме феномен – намаляваща безработица и голямо търсене на работна ръка, разяснява заместник-министърът. В момента хората се редят на опашка за добър плочкаджия, уточни зам.-министърът.

„ Един плочкаджия взима повече от министър-председател. Защо не желаят да работят тази работа? Това би трябвало да го разберем “, разяснява Емил Мингов. Може би не е влиятелно да си плочкаджия, позволи той, само че добави, че това може да зависи и от метода, по който е показана дадена специалност.

Заместник-министърът уточни, че в регистрите на бюрата по труда ежемесечно има към 16-17 хиляди безработни младежи, които чакат поддръжка за включване в образование и претовареност. Средният престой на младежите в бюрата по труда е 3,2 месеца и е по-кратък спрямо другите възрастови групи, означи той.

Мингов пусна и хвалбата, че през 2022 година били съумели да намерят работа на съвсем 20 хиляди младежи на първичния пазар на труда и съвсем 10 хиляди младежи са включени в стратегии за претовареност, финансирани от държавния бюджет.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР