Над 10 млн украинци са напуснали домовете и родината си

...
Над 10 млн украинци са напуснали домовете и родината си
Коментари Харесай

¼ от украинците вече са бежанци по света

Над 10 млн украинци са напуснали домовете и родината си поради съветската военна инвазия, сочат данните на Върховния комисар за бежанците към Организация на обединените нации. 4 млн цивилни, главно дами и деца, са избягали в прилежащи страни, а други 6,5 милиона души са разселени навътре в Украйна в разнообразни провинции.

Къде се крият хората в Украйна?

Данните на Организация на обединените нации се основават на проучване, извършено от Международната организация по миграция (МОМ) сред 9 и 16 март.  От организацията изчисляват, че повече от половината от хората, които са вътрешно разселени, са дами и доста от тях се смятат за извънредно уязвими, тъй като са бременни, имат разнообразни увреждания или са жертва на принуждение.

Какво се прави за хората, които бягат от войната вътре в Украйна?

Организация на обединените нации и още някои организации за оказване на интернационална помощ, споделят, че оказват помощ, където е належащо и допустимо. Това включва разпределение на пари за хората за съществени потребности като храна и заслон, доставка на помощи и артикули от запад на изток, в това число храна и брезенти за краткотраен заслон, обезпечаване на сгъваеми кревати на хора в бомбоубежища, основаване на приемни и директни пунктове за вътрешно разселени лица.

Освен 6,5 милиона души, които са напуснали домовете си, се счита, че към 12 милиона са блокирани или не могат да изоставен региони, наранени от сраженията.

В кои страни отиват бежанците от Украйна?

Бежанците от Украйна се насочват главно към прилежащи страни на запад, като Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Молдова. Организация на обединените нации споделя, че към 29 март 4 млн души са напуснали Украйна в:

• Полша е приела 2 336 799 бежанци

• Румъния 608 936

• Молдова 387 151

• Унгария 364 804

• Русия 350 632

• Словакия 281 172

• Беларус 10 902

Някои хора са пътували от Молдова в Румъния и по този начин са включени в общия брой на двете страни.

Как напущат Украйна бежанците?

Бежанците не се нуждаят от всичките си публични документи, само че е потребно, в случай че могат да дават персонални карти или паспорти, актове за раждане на децата, пътуващи с тях и здравна документи.

За да получат статут на емигрант, те би трябвало да са украински жители или хора, които законно живеят в Украйна, като задгранични студенти, да вземем за пример. Има известия за хора от африкански страни, които са били възпрепятствани да изоставен Украйна.

Каква помощ оферират страните на бежанците?

В страни, граничещи с Украйна, бежанците могат да останат в приемни центрове, в случай че не могат да останат при другари или родственици. Те получават храна и медицински грижи, както и информация за по-нататъшно пътешестване. Европейски Съюз даде на украинците, бягащи от войната, общото право да останат и да работят в своите 27 държави-членки за интервал до 3 години. Те ще получават и обществени помощи и достъп до жилище, здравно лекуване и достъп на децата до локалните учебни заведения.

Полша, която е приела най-вече бежанци от Украйна, съобщи, че ще има потребност от повече пари, в сравнение с Европейски Съюз предлага сега, с цел да може да поеме големия брой жители, които влизат на полска земя. Молдова, която има най-голямата централизация на бежанци на глава от популацията, също прикани за интернационална помощ поради бежанците.

Още по тематиката за бежанците от Украйна вижте тук:

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР