Началото на лятото е най-подходящият сезон да се изкачиш на

...
Началото на лятото е най-подходящият сезон да се изкачиш на
Коментари Харесай

Все повече желаещи да изкачат Еверест

Началото на лятото е най-подходящият сезон да се изкачиш на Върха на света – Еверест. С всяка година от ден на ден са искащите да усетят рисковите условия на 8800 метра надморска височина. На алпинистите обаче се постанова от време на време да стоят с часове неподвижно, а това е извънредно рисково – 11 души починаха от измръзване единствено през този сезон.

Те търсят завършения на едно от най-недостъпните места в света, само че се натъкват на стълпотворение от хора. А от време на време намират там и гибелта си.„ Това тук е като надпреварване със гибелта. Чака се на големи опашки. Има хора, които не се готови за сходно тестване, само че все пак се пробват да доближат върха, за което заплащат с живота си. Стана доста неприятно и хората би трябвало да се замислят”, споделя алпинистът Риза Але, съобщи БТВ.

Причините за тези опашки под най-високия връх на света са доста. Издават се от ден на ден разрешителни, а месеците, през които е допустимо да се изкачи върха, са малко.Когато в продължение на часове стоят на 8800 метра надморска височина, редица алпинисти доближават лимита на своите благоприятни условия. Робин Фишер е един от 11-те алпинисти, които починаха единствено през този сезон в подножието на Монт Еверест. По време на изкачването той споделя, че задачата му се е оказала „ ненадейно тежка”.

Най-опасни са тапите в зоната на гибелта към „ Стъпалото на Хилари” – последното огромно затруднение по пътя към върха.

Но вместо да лимитират броя на алпинистите, управляващите желаят да слагат бариери за сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР