На16-тиянуарисе отбелязва професионалния празник на работещите в сферата на растителната

...
На16-тиянуарисе отбелязва професионалния празник на работещите в сферата на растителната
Коментари Харесай

Днес е празникът на хората, работещи в сферата на растителната защита

На16-тиянуарисе отбелязва професионалния празник на работещите в областта на растителната отбрана. На този ден през 1896 година е публикуван декрет накняз Фердинанд I, с който се утвърждава Законаза ограниченията срещу филоксера, за обновяване на унищожените от болестта лозя и се слага началото на растителната отбрана, като част от селскостопанската просвета.
Денят на растителнозащитника за първи път е тържествено празнуван на16 януари 2006 година в аулата на Аграрния университет в Пловдив във връзка 110 годишнината от издаването на първия нормативен акт на България в региона на растителната отбрана.

Регионална работа за растителна отбрана – Плевен обгръща Плевенска и Ловешка област, като нейната функционалност е да:

Извършвасистемни наблюдения, диагностика, прогноза и сигнализация за появяването, разпространяването, плътността и степента на нахлуване на вредителите по земеделските култури. Сигнализира периодите и методите за проучване и дефинира моментите, методите и средствата за битка с тях, посредством от време на време издаван Бюлетин.

Упражнява надзор при осъществяване на битката с стопански значимите заболявания и неприятели и използването на продуктите за растителна отбрана и торове.

Извършва надзор на пазара и съхранението на артикули за растителна отбрана и торове, издава наставления и съставяактове за нарушаване.

Участва в комисии за определяне положението на земеделските култури и при нанесени провали върху тях от неправилното приложение на артикули за растителна отбрана.

Провежда образования на аграрни производители за спазването на Добрите растителнозащитни практики по култури.

Участие в мониторингови стратегии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР