На заседанието на парламентарната социална комисия възникна спор за дефиницията

...
На заседанието на парламентарната социална комисия възникна спор за дефиницията
Коментари Харесай

Минималната заплата - повече въпроси, отколкото отговори

На съвещанието на парламентарната обществена комисия породи спор за дефиницията за брутна минимална заплата

Депутатите от парламентарната обществена комисия оставиха на държавното управление да дефинира размера на минималната работна заплата за 2023 година. Те гласоподаваха на второ четене промени в признати на първо четене на 8 декември ремонти в Кодекса на труда.

По предложение на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " те взеха решение в закона да се запише понятието " брутна минимална работна заплата ", което значи, че в размера ѝ към този момент ще влиза и по този начин нареченият " клас прослужено време ".

Председателят на обществената комисия Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че с решенията на Комисията през днешния ден се зачертават напъните на законотворците до момента и че за следващата година държавното управление единствено ще дефинира размера на минималната заплата: " С това решение на комисията през днешния ден и в случай че се одобри от Народното събрание в този му тип, прагът на минималната работна заплата е 770 лв., това е ".

На съвещанието породи спор за дефиницията за брутна минимална заплата. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев: " Не е комплицирано да се дефинира това разбиране. Това са всички доплащания с непрекъснат темперамент ", съобщи.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира записването в закона на брутна минимална заплата като парадокс: " Това блокира всичко, което сме правили дотук. Включването на класа вътре в заплатата значи, че доста хора в този момент ще получат по-малко даже от 710 лв. ".

В момента минималната заплата е 710 лв. и всички непрекъснати заплащания от работодателя, в това число клас " прослужено време ", са върху тази сума. Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната " съобщи, че клас " прослужено време " би трябвало да се отстрани от законодателството и го дефинира като " отживялост ". Той сподели, че ничия заплата няма да падне, в случай че се отстрани класът: " Въпросът е, че по този метод възнагражденията, изключително в бюджетната сфера на лицата, ще зависи от степента на позицията, която заемат, само че да не зависи от това какъв брой години е работил ".

Директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Любослав Костов беше безапелационен: " Господин Арабаджиев, вие в случай че сте станали народен представител да махнете класа, сте в огромна неточност. Обещавам ви митинги и в лицето на КНСБ вие си намирате един зложелател, в случай че това нещо го внесете, и цялата ви парламентарна група. Който пипа клас - пада от власт ".

Предложенията на партиите в Народното събрание за промени в Кодекса на труда, с които да се сътвори механизъм за автоматизирано установяване на минималната заплата, попадат и в по този начин наречения удължителен закон за Държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване.

Очаква се тази седмица депутатите да го одобряват дефинитивно, като сред първо и второ четене са направени нови оферти, свързани със обществени и пенсионни заплащания:

Министърът на финансите Росица Велкова също разяснява тематиката за минималната работна заплата, като, като напомни, че предлагането на МТСП е за 770 лв. и то сега е на публично разискване. Становището на Министерството на финансите е, че нарасналата минимална работна заплата би трябвало да влезе в действие от юли 2023 г, защото тогава се чака да има и Закон за държавния бюджет за 2023 година

За интервала 2019 - 2022 година насъбраната инфлация е към 27 %, колкото е и растежът на минималната работна заплата за същия интервал, т.е. минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година. Ако Народното събрание гласоподава разбиране като " брутна минимална работна заплата ", това би основало правна неизясненост по използването по отношение на обществените заплащания, уточни още министър Велкова в отговор на журналистически въпроси, които ѝ бяха заложени на брифинг по време на визитата ѝ на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Само ограниченията, които са влезнали през 2022 година, приложени към 2023 година, водят до недостиг от 6,6%, а всеки спомагателен разход би довел до спомагателен недостиг и дълг, означи още финансовият министър и добави, че 2022 година ще завърши плътно фискално, с несъблюдение в финансовите разноски и европейските средства, а неизползваните средства служат за балансиране на бюджета за 2022 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР