На всички ни се е случвало да се буди посред

...
На всички ни се е случвало да се буди посред
Коментари Харесай

Ето защо сънуваме кошмари

На всички ни се е случвало да се буди измежду нощ от някой противен сън и да му би трябвало известно време, до момента в който осъзнае къде се намира и какво в действителност се случва с него. Със сигурност в сходни моменти не ни е до размишления и пристрастености какво провокира тези сънища и не можем ли да ги предотвратим.

Според едно битуващо мнение, кошмарите са потребни за мозъка, тъй като го прочистват от напрежението и неприятните мисли. Учените не стопират с проучванията по тематиката и ето го и следващия им извод, до който са стигнали въз основата на проучване. То е извършено с дребна група доброволци и евентуално няма огромна научна тежест, само че заключението от него си заслужава нашето внимание.
 Снимка 418530

Учените са създали скенер на мозъка на хората, които са се оплакали от неприятни сънища, за да схванат по какъв начин мозъците ни контролират страстите като яд и любознание, когато сънуваме през нощта .

На базата на него са открили, че неприятните сънища се дължат на дисбаланс в две области, намиращи се в двете полукълба на мозъка. Това положение се назовава фронтална алфа асиметрия . При него има по-изявена мозъчна интензивност в една част на мозъка, в сравнение с в другата.
 Снимка 418527

Участниците, които са имали по-слабо изразена мозъчна интензивност в десния насрещен кортекс, до момента в който са будни и в REM етапа на съня (когато не сънуваме), усещат повече яд, до момента в който сънуват. По-високата мозъчна интензивност в тази дясна част е обвързвана с по-добър надзор над гнева по време на сън, изяснява Daily Mail.
 Как сами си провокираме кошмари
Как сами си провокираме кошмари

Изненадваща взаимозависимост

Фронталната алфа асиметрия се свързва и с опцията да направляваме отрицателните си страсти до момента в който сме будни. А кореспондирането й с неприятните сънища дава основа за тяхното следващо анализиране и евентуално разкриване на терапия, с която да могат да се предотвратяват като част от разнообразни психологични нарушавания, като посттравматичното стресово разтройство.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР