На всички е известно вредното въздействие на солта. Тя има

...
На всички е известно вредното въздействие на солта. Тя има
Коментари Харесай

Декстран: Солени ястия, без в тях да има грам сол!

На всички е известно нездравословното влияние на солта. Тя има своето отрицателно въздействие върху кръвното налягане, при увеличение равнищата на неприятния холестерол, въздейства зле на сърцето.

Често назовават солта бялата гибел и препоръките на диетолози и медицински експерти е за ограничение на използването на сол, а при рискови групи хора - и за цялостния отвод от използването на натриев хлорид.

Все отново цялостното отричане от сол е мъчно, тъй като възприятието за соленост е нещо, което организмът ни изисква и е нужно мозъкът да бъде измамен, че консумираме задоволителни количества сол. Затова вниманието на учените е ориентирано към откриването на неестествен сурогат на натриевия хлорид, който да направи храната по-здравословна.

Английски специалисти са открили, че съществуват химически съединения, наречени декстрани, които сполучливо заблуждават мозъка, че храната е по-солена, в сравнение с е в реалност.

Какво съставляват декстраните?

 Сол

Декстранът е молекула, която наподобява на нишестето, и се отделя от някои бактерии в зъбната плака. Приложението на това вещество в медицината е срещу съсирването на кръвта.

Според учените и диетолозите тези химични съединения могат да намерят приложение в хранителната промишленост за понижаване на количествата сол в храните.

Агенцията, която се занимава със стандартизиране на питателните артикули, също прави акции с тази цел. Целта на напъните е да се понижи на половина употребяваният натриев хлорид в хранителната промишленост.

Добра вест на откривателите е откритието, че декстранните молекули във висока централизация усилват възприятието за соленост на ястията, без да сгъстяват храната.

За да се доближи до тези заключения, е направено проучване с доброволци, на които са дадени няколко разнообразни разтвора - един, който не съдържа декстран, различен, който е с високо равнище на дребни молекули декстран, и трети с ниска централизация на огромни молекули от декстрана.

 Сол в храните

Участниците настояват, че най-солен е разтворът с дребни молекули декстран.

Затова разтворът на дребни молекули декстран с висока централизация може да се употребява за основаване на възприятие за соленост на безсолната храна.

Силното ограничение на употребяваната сол ще усъвършенства здравето на хората.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР