На вертикалното земеделие се разчита да реши проблема с осигуряването

...
На вертикалното земеделие се разчита да реши проблема с осигуряването
Коментари Харесай

В ОАЕ отглеждат зеленчуци без вода и почва. Как така?


На отвесното земеделие се разчита да реши казуса с обезпечаването на зеленчуци и плодове в ОАЕ и в целия район. Решението е авангардно, само че има освен преимущества, а и дефекти.

Вертикално отглежданите зеленчуци узряват по-бързо

" Когато за пръв път загатнах, че ще сея домати в пустинята, хората взеха решение, че съм полудял ", спомня си Скай Кърц, създател на компанията " Pure Harvest Smart Farms ". Тя се популяризира с логото " По-чисти от органичните " и през 2017-а година построи първия изцяло климатизиран парник в Абу Даби.

Обединените арабски емирства надали са идеалното място за садене на домати. Там вали единствено 12 дни в годината, а селскостопанската повърхност заема по-малко от един % от цялата територия. В подобен случай не е чудно, че 80 на 100 от питателните артикули се внасят. ОАЕ влагат милиони в нови технологии, в това число и в по този начин нареченото " отвесно селско стопанство ". Страната има упоритостта да се трансформира в пионер в тази област.
Редакцията предлага
По няколко реколти годишно

Какво значи " отвесно селско стопанство "? В рамките на тази технология салатите и зеленчуците порастват на няколко етажа в парника, чак до тавана. Светлината се обезпечава посредством система от LED лампи, а поливането се реализира посредством капково оросяване от специфични пръскачки. Системата може да се програмира по този начин, че всяко растение да получи тъкмо толкоз, колкото му би трябвало. Така става допустимо да се прибират по няколко богати реколти годишно, без значение от сезона.

" На полето са нужни 30-40 дни, до момента в който салатите и листните зеленчуци станат за бране. Тук те са подготвени за 12 дни ", изяснява Марк Ошима, създател на американската компания " Aerofarms ". С финансова помощ от страната компанията построява в Абу Даби най-голямия комплекс за отвесно селско стопанство, в който още от следващата година ще се отглеждат към 800 разнообразни типа зеленчуци, листни зеленчуци и други културни растения.

Предимствата на тази технология са явни. Необходима е доста по-малка повърхност, а потребността от вода понижава с цели 95 % спрямо обичайното селско стопанство. При отвесните зеленчукови градини няма пръст, така че скъпата вода не попива неизползвана в почвата. Вместо в пръст, корените на културните растения се развиват в обогатен с разнообразни съставки воден разтвор. В рамките на тази система, наричана хидропоника, водата напрекъснато циркулира в затворен кръговрат, тъй че не се губи нито капка.

Скай Курц е наясно и с преимуществата, и с минусите на авангардното земеделие

Наред с плюсовете има и минуси

Селското стопанство " гълтам " 70 % от сладката вода на планетата. " А в ОАЕ водата е изключително скъпа. Затова пък силата е евтина, защото се създава с държавни дотации ", изяснява Ян Вестра от нидерландския тръст " Priva ", който доставя техническото съоръжение и софтуера за отвесните парници. Вертикалното селско стопанство се нуждае от ужасно доста сила, която да зарежда климатичната апаратура и осветлението.

И тъкмо тук се появява един сериозен проблем за околната среда. На природата фантазията за някаква " зелена пустиня " в действителност може повече да навреди, в сравнение с да помогне. Защото електричеството в ОАЕ се създава основно от изчерпаеми енергоносители, които повреждат климата и провокират парников резултат. Т.е. може да се каже, че отвесните парници форсират световните климатични промени - и то в район, където тези промени са изключително осезаеми. Според едно проучване, през 2050-а година междинната температура в Абу Даби може да се увеличи с цели 2,5 градуса.

Тъкмо заради тази заплаха Скай Кърц твърди, че неговата компания си е сложила за цел да влага огромни суми във възобновими енергоносители. Вилем ван дер Сханс от нидерландския университет във Вагенинген счита обаче, че доста компании в областта на отвесното селско стопанство нямат устойчиви решения на казуса с високата консумация на електрическа енергия. А Фред Рьойхт, специалист по отвесно селско стопанство в концерна " Priva ", акцентира следното: " Когато изчисляваме дали производството на една или друга храна е нездравословно за климата, постоянно би трябвало да имаме поради и спомагателните разноски за превоз и хладилни пространства ". Да, отвесните парници изразходват доста ток, само че това пък икономисва превоза от далечни страни - със самолети, кораби или камиони. Освен всичко друго при отвесното селско стопанство се употребява доста по-малко вода и по-малко пестициди, а плодовете и зеленчуците доближават напълно свежи до крайния консуматор, напомня специалистът.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР