На Велики Петък Църквата отбелязва смъртта на Христос на Кръста.

...
На Велики Петък Църквата отбелязва смъртта на Христос на Кръста.
Коментари Харесай

Ден на смирение. Какво трябва да знаем за Велики петък

На Велики Петък Църквата отбелязва гибелта на Христос на Кръста. Това е кулминационната точка на прекарването на Страстите Христови, в които Христос пострада и умря за греховете ни. Отбелязването стартира в четвъртък вечер с четенето на 12-те Евангелия и приключва с службата за Опело Христово в петък вечер. 

Отбелязване на Велики Петък
-->
На този ден почитаме страданията на Христос: подигравката, короната от тръни, бичуването, гвоздеите, жаждата, оцета и унижението, викът от изоставеност и всичко, което Спасителят претърпява на Кръста. Денят на Христовата гибел е ден на грях. Грехът, който омърси Божието създание от началото на времената и доближи своя отблъскващ разцвет на Голготския рид. Там грях и зло, заличаване и гибел вилнеят. Безбожници Го приковаха на Кръста, с цел да го унищожат.  Но Неговата гибел даде неотменяема присъда на падналия свят, като разкри своята същинска и метафизична природа. В Христа, новия Адам, няма грях. И поради това няма и гибел. Той приема гибел, тъй като е знаел нещастието на живота ни. Той избра да изсипе Своя живот в гибелта, с цел да я унищожи и, с цел да унищожи владенията на злото. Неговата гибел е крайното и висшо признание на Неговото смирение и обич. Заради нас, Той претърпя мъчителната болежка на безспорната самотност и отчуждение – „ А на деветия час Иисус извика с висок глас: Елои, Елои, лама савахтани? което значи: Боже Мой, Боже Мой, за какво си Ме оставил? “ (Марк 15:34). 

Тогава Той приема висшият смут на гибелта с агонизиращ зов: „ свърши се! “ (Йоан 19:30). Неговият зов е симптом, че Той държи гибелта Си в ръцете Си и, че задачата Му на изкупление  е приключена, изпълнена, завършена. Но какъв брой необичайно е това. И до момента в който нашата гибел е коренно незавършена, Неговата е тотално приключена. Денят на Христовата гибел се трансформира в инстинския ни рожден ден. „ С мистертията на Христовата гибел и Възкресение, гибелта придобива позитивен нюанс. Дори и и да наподобява, че физическата гибел е окончателния край, то не е по този начин, тя не е завършека на дълъг разрушителен развой.  Тя, гибелта, става нужен край, само че и сигурен симптом за крайната Пасха, за нашия път от гибел към живот, а не от живот към гибел.

 От самото си начало Църквата е отбелязвала всяка година трите решителни и значими дни – Велики Петък, Велика Събота и Пасха. Велики Петък и Велика Събота са дни, изпълнени с огромна горест и непоколебим пост още от времето на най-ранните християни. 

Велики Петък и Събота насочват вниманието ни към съденето, разпъването, гибелта и погребението на Христос. Оказваме се посред невероятната тайнственост на крайното примирение на страдащия ни Господ. Затова тези дни са дни на бездънен мрак, както и на внимателно очакване. Създателят на живота е на работа, трансформирайки гибелта в живот: „ Елате, да забележим нашия Живот легнал в гроба, с цел да даде живот на тези, които лежат  в гробовете. “ (Стихира на Велика Събота). Литургийно, невероятното и надълбоко събитие на гибелта и погребението по плът на Бог, се отбелязва от една особена тишина, т.е. от неналичието на  евхаристийна  работа. Велики Петък и Велика Събота са единствените два дни в годината, когато не се прави евхаристийна работа.  Все отново преди 12 век се е правила Св. Литургия на Преждеосвещените Дарове на Велики Петък. С богатите уроци от Писанието, прелестна химнография и жива литургичност, Божествените служби на Велики Петък  изваждат на фокус пристрастеностите Христови и тяхното вселенско значение.Химните на службите в този ден ни оказват помощ да вникнем в метода, по който Църквата схваща и чества невероятната тайнственост на Христовата пристрастеност и гибел.

Източник: Добротолюбие,  http://lent.goarch.org
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР