На третият ден от войната в Украйна и на 13-ия

...
На третият ден от войната в Украйна и на 13-ия
Коментари Харесай

Западът започна специална финансова операция срещу Русия

На третият ден от войната в Украйна и на 13-ия етаж в централата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се беше натъкнала на затруднение. Председателят на комисията беше прекарала цялата събота на телефоните в офиса си в Брюксел, търсейки консенсус измежду западните държавни управления за най-големия набор от финансови и стопански наказания налагани в миналото против противник, написа Bloomberg TV Bulgaria.

Сделката беше близо, само че във Вашингтон министърът на финансите Джанет Йелън към момента преглеждаше детайлите на най-драматичната и сензитивна за пазара мярка - санкционирането на самата съветска централна банка. Съединени американски щати бяха движещата мощ зад глобите. Но до момента в който Йелън разглеждаше дребния шрифт, европейците, обезпокоени, че руснаците може да схванат проектите, се стремяха да прокарат ограниченията допустимо най-бързо, споделя The Financial Times. Фон дер Лайен се обади на Марио Драги, италианския министър председател, и го помоли да прегледа детайлностите непосредствено с Йелън. „ Всички чакахме в близост, питайки: „ Какво лишава толкоз време? “, спомня си чиновник на Европейски Съюз. " Тогава пристигна отговорът: Драги би трябвало да работи още с Йелън. "

До вечерта съглашението беше реализирано. Йелън, която преди беше ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати, и Драги, някогашен началник на Европейската централна банка, са ветерани от поредност от трагични рецесии - от финансовия колапс през 2008-09 година до рецесията с еврото. През цялото това време те излъчваха успокоение и непоклатимост към нервните финансови пазари. Но в този случай проектът, контрактуван от Йелън и Драги за заледяване на огромна част от 643 милиарда $ валутни запаси на Москва, беше нещо напълно друго: те на процедура обявяваха финансова война на Русия. Заявеното желание на глобите е да навредят доста на съветската стопанска система. Или както един почитан американски чиновник сподели по-късно същата събота вечер, откакто ограниченията бяха оповестени, глобите ще тласнат съветската валута „ в свободно рухване “.

Това е един доста нов тип война – въоръжаването на щатския $ и други западни валути за наказване на техните съперници. Това е метод към спора, който се приготвя две десетилетия. Тъй като гласоподавателите в Съединени американски щати са изтощени от военни интервенции и по този начин наречените „ безкрайни войни “, финансовата война отчасти запълни празнината. При неналичието на явна военна или дипломатическа алтернатива, глобите — и от ден на ден финансови наказания — се трансфораха в желана политика за национална сигурност. „ Това е цялостният потрес и смут “, споделя Хуан Зарате, някогашен почитан чиновник на Белия дом, който оказа помощ за създаването на финансовите наказания, които Съединени американски щати създават през последните 20 години. „ Това е почти толкоз нападателно изключване на съветската финансова и комерсиална система, колкото можете да си визиите. " Въоръжението на финансите има дълбоки последствия за бъдещето на интернационалната политика и стопанска система. Много от главните догатки за ерата след Студената война се прекатурват. Някога глобализацията беше продавана като преграда пред спорове, мрежа от зависимости, която ще сближи някогашните врагове все по-близо. Вместо това се трансформира в ново полесражение.

Силата на финансовите наказания произтича от вездесъщността на щатския $. Това е най-използваната валута за търговски и финансови транзакции - постоянно с присъединяване на американска банка. Капиталовите пазари в Съединени американски щати са най-дълбоките в света, а държавните облигации на Съединени американски щати работят като опора на световната финансова система. В резултат на това е доста мъчно за финансовите институции, централните банки и даже доста компании да работят, в случай че са откъснати от щатския $ и американската финансова система. Добавете еврото, което е втората най-държана валута в запасите на централните банки, както и стерлингите, йената и швейцарския франк, и въздействието на сходни наказания е още по-смразяващо. Съединени американски щати са глобили централните банки и преди - Северна Корея, Иран и Венецуела - само че те бяха значително изолирани от международната търговия. Санкциите против съветската централна банка са първият път, когато това оръжие е употребявано против огромна стопанска система и за първи път като част от война - изключително спор, включващ една от водещите нуклеарни сили.

Разбира се, има големи опасности в подобен метод. Санкциите против Централната банка на Русия може да провокират реакция против господството на $ в международните финанси. През петте седмици, откогато ограниченията бяха наложени за първи път, съветската рубла възвърне огромна част от в началото изгубената си позиция и публични лица в Москва настояват, че ще намерят способи да заобиколят глобите. Какъвто и да е резултатът, дейностите за заледяване на съветските запаси бележат историческа смяна в провеждането на външната политика. „ Тези стопански наказания са нов тип икономическо ръководство със силата да нанася вреди, които съперничат на военните “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в тирада във Варшава в края на март. Мерките „ изчерпаха силата на Русия, нейната дарба да попълня военните си сили и способността ѝ да проектира мощ “.

Глобална финансова полиция

Както доста други неща в американския живот, новата епоха на финансова война стартира на 11 септември. След терористичните офанзиви през 2001 година Съединени американски щати нахлуха в Афганистан, минаха към Ирак, с цел да смъкват Саддам Хюсеин и използваха дронове, с цел да убият хипотетични терористи на три континента. Но с доста по-малко внимание и фанфари, Съединени американски щати също по този начин развиха пълномощията да работят като световна финансова полиция. В рамките на седмици след офанзивите против Ню Йорк и Пентагона Джордж Буш даде обещание да „ отреже терористите от финансирането им “. Приетият Patriot Act, спореният закон, който обезпечи основата за администрацията на Буш за следене и задържане на лица за неопределен срок, също даде на Министерството на финансите пълномощията дейно да изключи всяка финансова институция, участваща в прането на пари, от финансовата система на Съединени американски щати.

По стичане на събитията първата страна, застрашена от този закон, беше Украйна, за която Министерството на финансите предизвести през 2002 година, че рискува банките ѝ да бъдат компрометирани от съветската проведена престъпност. Малко по-късно Украйна одобри нов закон за попречване на прането на пари. Служителите на Министерството на финансите също преговаряха да получат достъп до данни за обвинени терористи от Swift, основаната в Белгия система за известия, която е " рутера " за интернационалните финансови транзакции - първата стъпка в разширената мрежа от разследващи данни за парите, които се движат по света. Финансовият инструментариум, употребен за гонене на парите на " Ал Кайда " скоро бяха приложени към доста по-голяма цел - Иран и неговата нуклеарна стратегия.

Стюарт Леви, който беше назначен за първи заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите, си спомня по какъв начин е чул недоволството на Буш, че всички стандартни търговски наказания против Иран към този момент са били наложени, оставяйки Съединени американски щати без лостове. „ Събрах екипа си и споделих: „ Не сме почнали да използваме тези принадлежности, дано му дадем нещо, което може да употребява с Иран “, споделя той. Съединени американски щати се пробваха да притиснат достъпа на Иран до интернационалната финансова система. Леви и други чиновници щяха да посещават европейски банки и тихомълком да ги осведомят за сметки с връзки с иранския режим. Европейците ненавиждаха обстоятелството, че американски чиновник споделя на банките им по какъв начин да вършат бизнес, само че никой не искаше да обиди Министерството на финансите на Съединени американски щати.

По време на администрацията на Обама, когато Белият дом беше изправен пред напън да предприеме военни дейности против иранските нуклеарни съоръжения, Съединени американски щати постановиха наказания на централната банка на Иран - последният стадий от акцията за задушаване на стопанската система му. Леви твърди, че финансовите наказания освен са оказали напън върху Иран да договаря за съглашението от 2015 година по отношение на нуклеарната си стратегия, само че и са разчистили пътя за тазгодишните дейности против Русия. „ В Иран използвахме мачете, с цел да изсечем пътека малко по малко, само че в този момент хората могат да я следват доста бързо “, споделя той. „ Преследването на централната банка на страна като Русия е почти толкоз мощна стъпка, колкото можете да предприемете в категорията на глобите на финансовия бранш. " Централните банки освен печатат пари и следят банковата система, те могат също по този начин да обезпечат жизненоважен стопански буфер при рецесия – отбрана на валута или заплащане за главния импорт.

Резервите на Русия се усилиха след анексирането на Крим през 2014 година, защото тя търсеше застраховка против бъдещи наказания на Съединени американски щати - спечелвайки термина „ цитадела Русия “. Големите китайски ресурси от държавни облигации на Съединени американски щати в миналото бяха обсъждани като евентуален източник на геополитически ливъридж. „ Как се отнасяте строго към своя банкер? “ попита тогавашният държавен секретар Хилари Клинтън през 2009 година Но западните наказания против съветската централна банка подкопаха способността ѝ да поддържа стопанската система. Според Официалния конгрес на паричните и финансовите институции, изследователска и консултантска група на централните банки, към две трети от съветските запаси евентуално са обезвредени. „ Действието против централната банка е по-скоро като в случай че имате спестявания, които да употребявате при положение на неотложност и когато дойде незабавното състояние, банката споделя, че не можете да ги изтеглите “, споделя върховен чиновник на европейската икономическа политика.

Възроден трансатлантически съюз

Зад взаимния пакет от финансови наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз се крие подигравка: европейските водачи прекараха огромна част от последните пет десетилетия в рецензия на голямото въздействие на американската валута. Една от забележителните характерности на войната в Украйна е методът, по който Европа работи толкоз тясно със Съединени американски щати. Планирането на глобите стартира през ноември, когато западното разузнаване събра съществени доказателства, че силите на Владимир Путин се натрупват по украинската граница. Байдън помоли Йелън да изготви проекти за ограниченията, които могат да бъдат взети в отговор на инвазия. От този миг Съединени американски щати стартира съгласуваност с Европейски Съюз, Обединеното кралство и други. Високопоставен чиновник на Държавния департамент споделя, че сред тогава и нашествието на 24 февруари висшите чиновници на администрацията на Байдън са прекарвали „ приблизително от 10 до 15 часа седмично в сигурни диалози или видеоконференции с Европейски Съюз и държавите-членки “, с цел да координират глобите.

Във Вашингтон проектите за наказания бяха ръководени от Далип Сингх, някогашен чиновник на Фед в Ню Йорк, който в този момент е заместник-съветник по национална сигурност по интернационална стопанска система в Белия дом, и Уоли Адейемо, някогашен изпълнителен шеф на BlackRock, работещ като заместник-министър на финансите. И двамата бяха работили в администрацията на Обама, когато Съединени американски щати и Европа не бяха съгласни по какъв начин да отговорят на анексирането на Крим от Русия. Европейски Съюз също по този начин обезверено се опитваше да избегне по-скорошен объркващ казус във връзка с глобите против Беларус, които в последна сметка се оказаха доста по-слаби, защото страните търсеха изключения за своите промишлености. Така че в отклоняване от предходните практики, Европейски Съюз се координира непосредствено от офиса на фон дер Лайен посредством Бьорн Зайберт, нейния шеф на кабинета. „ Зайберт беше основен, той беше единственият, който имаше обща визия от страна на Европейски Съюз и беше в непрекъснат контакт със Съединени американски щати по този въпрос “, спомня си посланик от Европейски Съюз.

Високопоставен чиновник на Държавния департамент споделя, че решението на Германия да приключи газопровода " Северен поток 2 " след нашествието е било от решаващо значение за привличането на неуверените европейци. Това беше „ доста значим сигнал за другите европейци, че свещените крави ще би трябвало да бъдат принесени в жертва “, споделя служителят. Другата централна фигура беше финансовият министър на Канада Кристия Фрийланд, която е от украински генезис и поддържа тясна връзка с формалните лица в Киев. Само няколко часа откакто съветските танкове започнаха да навлизат в Украйна, Фрийланд изпрати документално предложение както до Министерството на финансите на Съединени американски щати, по този начин и до Държавния департамент с съответен проект за наказване на съветската централна банка, споделя западен чиновник. Този ден Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада, повдигна концепцията на незабавна среща на върха на водачите на Г-7. А Фрийланд насочи прочувствено обръщение към украинската общественост в Канада. „ Сега е моментът да си спомним “, сподели тя, преди да премине на украински, „ Украйна към момента не е мъртва “. Икономическата опасност може и да не възпря Путин от навлизане, само че западните водачи имат вяра, че финансовите наказания, които бяха въведени след нашествието, са доказателство за възроден трансатлантически съюз – и неодобрение на концепцията, че демокрациите са прекомерно мудни и неуверени. „ Никога в историята на Европейския съюз не сме имали толкоз тесни контакти с американците по въпроса за сигурността, както в този момент – това е в действителност невиждано “, споделя един почитан чиновник на Европейски Съюз.

Драги поема самодейността

В последна сметка ходът против съветската централна банка беше артикул на 72 часа интензивна дипломация. Тъй като Русия наподобява имаше желание за бърза окупация на Украйна, страстите бяха високи. По време на видеоразговор с водачите на Европейски Съюз на 24 февруари - деня, в който стартира нашествието - украинският президент Владимир Зеленски предизвести: „ Може да не ви видя още веднъж, тъй като съм идващият в листата “. Идеята не беше приоритет на предвоенното обмисляне, което се съсредоточаваше повече върху това кои съветски банки да бъдат отрязани от Swift. Но жестокостта на съветската инвазия изведе на напред във времето най-агресивните разновидности за наказания. „ Ужасът от неприемливото, голословно и нелегално навлизане на Русия в Украйна и офанзивите против цивилни – това в действителност отключи способността ни да предприемем по-строги стъпки “, споделя един върховен чиновник на Държавния департамент.

В Европа Драги беше този, който прокара концепцията за санкциониране на централната банка на незабавната среща на върха на Европейски Съюз в нощта на нашествието. Италия, огромен вносител на съветски газ, постоянно се колебаеше в предишното за глобите. Но италианският водач съобщи, че съветският ресурс от запаси може да бъде употребен за намаляване на удара от други наказания, съгласно един чиновник на Европейски Съюз. „ За да се противопоставим на това ... би трябвало да замразим активите “, споделя служителят. Естеството на полемиките в последната минута е била от решаващо значение, с цел да се подсигурява, че Москва е хваната неподготвена: при задоволително предизвестие Москва можеше да стартира да реалокира част от своите запаси в други валути. Представител на Европейски Съюз споделя, че поради известията, че Москва е почнала да пуска поръчки, ограниченията е трябвало да бъдат подготвени до отварянето на пазарите в понеделник, тъй че банките да не обработват никакви покупко-продажби.

„ Изненадахме руснаците – те не се усетиха, до момента в който не стана прекомерно късно “, споделя служителят. Според Адейемо от Министерството на финансите на Съединени американски щати: „ Бяхме в състояние, където знаехме, че в действителност не могат да намерят друга конвертируема валута, която да употребяват, с цел да се опитат да подкопаят глобите. “ Преговорите в последната минута хванаха някои западни съдружници неподготвени - принуждавайки ги да бързат да приложат ограниченията в точния момент. В Обединеното кралство те провокираха неистови старания през уикенда от чиновници на английското министерство на финансите да завършват детайлностите преди пазарите да отворят в Лондон в 7 сутринта в понеделник. Канцлерът Риши Сунак комуникира посредством WhatsApp с публични лица през нощта, като работата завършва едвам в 4 сутринта.

Няма ясна политическа тактика

И въпреки всичко, в случай че отговорът на Запада е дефиниран от единение, към този момент има признаци на евентуални неточности – изключително поради новите изказвания за военни закононарушения, които провокираха апели за спомагателни наказания. Западните държавни управления не са дефинирали какво ще е належащо на Русия, с цел да бъдат отстранени глобите, оставяйки някои от сложните въпроси за политическаат тактика за по-късна дата. Целта е да се нанесе краткосрочна болежка на Русия, с цел да се попречват военните старания, или дълготрайно ограничение? Дори когато работят, глобите лишават доста време, с цел да окажат влияние. Икономическата болежка от рецесията обаче се усеща неравномерно, като Европа понася доста по-голям удар от Съединени американски щати.

Европа до момента не е била склонна да наложи ембарго на нефт и газ, като се има поради високата взаимозависимост на блока от съветския импорт на сила. Но поради зверствата, за които се твърди, че са осъществени от съветски бойци в предградията на Киев, във вторник беше разгласен нов кръг от наказания на Европейски Съюз, който включва възбрана на вноса на съветски въглища и, на по-късен стадий, евентуално и на нефт. Другият основен фактор е дали Западът може да завоюва медийната борба за глобите - както в Русия, по този начин и в останалия свят. Говорейки през 2019 година, Сингх от Белия дом призна, че глобите, наложени на Русия след Крим, не са били толкоз ефикасни, колкото са се надявали, тъй като съветската агитация съумява да упрекна Запада за икономическите проблеми. „ Неспособността ни да спрем Путин да се изкара изкупителна жертва “, сподели той пред Конгреса, „ даде на режима доста повече резистентност, в сравнение с би се радвал другояче “. През идващите седмици и месеци Путин ще се опита да убеди съветското население, изправено пред стопански компликации, че то е жертвата, а не е агресорът. Пред Китай, Индия, Бразилия и другите страни, които евентуално биха могли да му оказват помощ да избегне западните наказания, Путин ще сложи по-дълбок въпрос за ролята на щатския $ в международната стопанска система: можете ли към момента да вярвате на Америка?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР