На третата неделя на юни – като дата 18 тази

...
На третата неделя на юни – като дата 18 тази
Коментари Харесай

Изненадващи факти за Деня на бащата

На третата неделя на юни – като дата 18 тази 2023 година – татковците в огромна част от света честват Деня на бащата. Ние го честваме на Йосифовден – ще забележим по-късно за какво.

Но празникът не всеки път е имал публичната поддръжка, която заслужава. Всъщност в продължение на десетилетия наподобява, че ден, отдаден на бащите в живота ни, ще се радва на слаба неопределеност.

Нека в този момент разберем повече за този към момента прохождащ празник.

 Josephus Laurentius Dyckmans - Paternal advice

„ Бащински съвет “, худ. Йосиф Лауренций Дикманс

На 5 юли 1908 година – същата година, в която се счита, че стартира Денят на майката – дребна черква в Западна Вирджиния организира първото обществено събитие, предопределено съответно да уважи бащите в своята общественост. Денят се организира в памет на 362 мъже, които са били убити предишния декември при детонация в минна компания Fairmont Coal. Въпреки че този съответен ден не се трансформира в годишна традиция в града, той основава казус за опазване дневно и за татковците.

Докато Денят на бащата постоянно се организира на третата неделя на юни в този момент, тази дата в действителност е компромис, откакто истинската се оказва нереалистична. Целта на Сонора Смарт Дод, когато й идва концепцията за празника, е той да се чества на 5 юни – рождения ден на татко й – само че когато кметът на Спокейн и локалните църкви желаят повече време, с цел да се приготвят за всички празненства, той е изместен за третата неделя на месеца, където си остава и до през днешния ден. Официално първото честване на Деня на бащата се състои на 19 юни 1910 година

Първият Ден на бащата включва църковна работа, по време на която дъщерите връчват червени рози на бащите си. Рози също се закачат върху облеклата на децата, с цел да почетат бащите им – червени рози за към момента жив татко и бяла роза за умрял. Дод също донася рози и дарове на всеки татко в общността, който не съумява да отиде до службата. Това дава началото на към този момент съвсем забравената традиция на розите като всекидневно цвете за Деня на бащата.

През 20-те и 30-те години на предишния век има придвижване за унищожаване на Деня на майката и разрастващите се празненства за Деня на бащата и вместо това двата празника да се обединят като обединен Ден на родителите. Робърт Спер, човеколюбец и детски радио актьор, вижда празниците като „ делене на уважението и привързаността “ към родителите, изключително във време, когато Денят на бащата не е публично приет в цялата страна.

„ Всички би трябвало да демонстрираме обич към бащата и майката всеки ден, само че Денят на родителите на втората неделя на май е увещание, че и двамата би трябвало да бъдат обичани и уважавани дружно “, споделя Спер пред The New York Times през 1931 година Движението обаче замира.

 Sofia statue 2012 PD 015

Римокатолическият храм Свети Йосиф в София

За католиците в Европа концепцията за Деня на бащата се простира до празниците, открити през Средновековието в чест на св. Йосиф Обручник на 19 март. Празникът е публикуван в страни като Испания, Франция и Италия и защото се концентрира върху Йосиф – приемния татко на Исус – в последна сметка се трансформира в ден за удостояване на институцията на бащинството като цяло. Въпреки че доста европейски страни одобряват по-светско честване на Деня на бащата, някои към момента поддържат традицията да го свързват с Деня на Свети Йосиф.

В България Денят на бащата се чества на 26 декември и не е формален празник. Според източноправославната традиция се чества на Йосифовден – един ден след Коледа.

Всички тези аксесоари за барбекю, чаши за кафе и комплекти отвертки се натрупват: американците се чака да похарчат към 20 милиарда $ за дарове през 2022 година за Деня на бащата, като облеклата и оборудването за „ специфични излети “ съставляват по-голямата част от подаръците.

Въпреки че Денят на бащата е огромен бизнес, той към момента е в сянката на Деня на майката. През 2022 година Националната комерсиална федерация (на САЩ) открива, че американците са похарчили 31,7 милиарда $ за дарове за Деня на майката – цветя, облекло, вечери и спа процедури – което е нарастване с 3,6 милиарда $ по отношение на разноските през 2021 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР