На този етап и до края на годината междуведомствената комисия

...
На този етап и до края на годината междуведомствената комисия
Коментари Харесай

Правителството ще покрие всички щети в наводнените карловски села

На този стадий и до края на годината междуведомствената комисия е подготвена да покрие всички нужни разноски по възобновяване на материалните вреди от наводнението в Пловдивска област през септември.

Това съобщи служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на чуване в Народното събрание по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС, представен от Българска телеграфна агенция. Въпросите на депутатите към него бяха свързани с работата на Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.

Министърът увери, че до края на годината комисията ще отпусне всички нужни суми.

" След като мина непосредствената заплаха за живота на хората и бяха избавени над 20 души, се концентрирахме върху непосредствени дейности по определяне на вредите, по почистване, обезопасяване, описа Демерджиев.

Изработен е и проект за деяние - страната да помогне с цялата налична мощ, с която разполага, и той се извършва и до през днешния ден. На място към момента е тежка техника и военнослужещи ", стана известно от думите на вицепремиера.

Заради бедствието е било отсрочено съвещанието на междуведомствената комисия, с цел да се оценят вредите и нужното финансиране, да се обезпечат нужните средства за най-тежко потърпевшите три общини - Карлово, Цар Калоян и Марица. Кметовете на тези обитаеми места  са създали своя разбор на вредите и след сверяване на данните и определяне каква е нужната сума до края на година, е свикана и комисията.
 Иван Демерджиев приказва през днешния ден по време на парламентарния надзор за наводненията. Снимка Българска телеграфна агенция

На база на декларираните претенции, които бяха задоволени напълно в размерите, в които бяха декларирани, на трите общини бяха отпуснати средства за превъзмогване на следствията, уточни министърът.

По думите му по бюджета на община Марица е избран трансфер в размер на 208 337 лева, на община Цар Калоян -  20 730 лева, на Карлово -  9 940 736 лева Тези суми към оня миг бяха разпознати като нужни разноски, посочи Иван Демерджиев.

Към тях има в допълнение към два милиона лв., изхарчени за възстановителните действия, най-много за разчистване, които ще бъдат прегледани и отпуснати при идващото съвещание на междуведомствената комисия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР