На този ден имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илko,

...
На този ден имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илko,
Коментари Харесай

20 юли - Илинден

На този ден имен ден честват: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илкa

 

Народното предание на Илинден гласи, че не трябва да се работи, тъй като гръме допустимо да удари човек. Не се отива на плаж, че морето взима жертва на този ден.

На 20 юли всяка година християните по целия свят отдават респект на свети оракул Илия – прочут още като „ Гръмоделецът “. Светията е един от тримата велики старозаветни мъже, в идентична степен с Моисей и свети Йоан Предтеча.

Народните вярвания гласят, че когато светецът търкаля бъчви в небесата, в същия миг на земята гърми.

А откакто се изправял в борба със крилати змейове, триглави змии или даже Сатаната, тогава на земята вилнеели опустошителни естествени стихии.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети

 

На този ден имен ден честват: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka

Информация за Илинден

 

Българската православна черква уважава паметта на Свети оракул Илия.

 

На този ден не трябва да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че морето се прекатурва и взима за курбан на светията всеки, влезнал във водите.

Свети Илия е покровител и на кожарите, грънчарите и пивоварите.

Според остаряло вярване на Илинден хората не би трябвало да влизат в реките и в морето, тъй като може да се удавят, защото на своя празник св. Илия обичал „ да си взима курбан ”. 
 

Какво се прави на Илинден

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, така наречен „ татко “.

Стопанката на къщата става рано на разсъмване и замесва погача„ боговица “ и „ колач “ за свети Илия. Често селските сборове се провеждат на този ден. За здравето на всички се принася в жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – вол, теле или бивол. Готви се курбан, който се освещава.

Край могила, параклис, оброчище или остарели дъбови дървета отвън селото се подрежда софра. Според вярващите единствено по този начин ще могат да умилостивят светеца и да опазят селището и реколтата си от наводнения и градушки.

Според националните поверия на Илинден не би трябвало да се работи, с цел да не се разсърди светията. Не бива и да се къпете в морето, даже да влизате във водите му, тъй като на този ден морето взима най-вече жертви курбан за светеца.

На Илинден честват абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и настойник и свети оракул Илия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР